Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 20 grudnia 2016

Śledź z żurawiną, czerwonym pieprzem i czerwoną cebulą...


Świąteczny śledź.
Wariacje na temat Świątecznego śledzia są tak różnorodne, że finalnie na naszym stole ląduje on w kilku wersjach. W occie, w oleju, śmietanie, z musztardą, z piernikiem,  z chrzanem, czosnkiem, koncentratem pomidorowym, z burakiem, papryką, suszoną śliwką, rodzynkami, korniszonami, grzybami, suszonymi pomidorami i bazylią... W głowie może się zakręcić. A w tym roku odkryliśmy nowe smaki, więc zrobimy ich pewnie z 5 rodzai, bo jak można zdecydować na jedne! To  będzie jak festiwal śledzia.
Kupiłam do nich ładne słoiki, w których zaprezentuję je na stole, nie marnując miejsca na półmiski.
Te z cebulą i natką pietruszki, jak robiła Babcia, są zawsze na pierwszym miejscu.
Drugie są w śmietanie z czerwoną cebulką i musztardą. W tym roku będą jeszcze kaszubskie, z dodatkiem suszonej śliwki.
Nowy na stole będzie śledź z żurawiną, czerwonym pieprzem, czerwoną cebulą i goździkami!
W smaku lekko korzenny i słodki za sprawą goździków i suszonej żurawiny.
Dodatkowego aromatu daje czerwony pieprz oraz czerwona cebula.
Wszystkie dodatki kojarzą się ze Świętami nie tylko kolorem, ale i smakiem.







Składniki:
5 płatów solonego śledzia, 4 łyżki suszonej słodkiej żurawiny, 
1 czerwona cebula, 2 łyżki czerwonego (różowego) pieprzu, 
1 łyżeczka zmielonych goździków,
olej słonecznikowy lub z pestek winogron





Przygotowanie
Śledzie, w zależności poziomu zasolenia mocz w wodzie lub mleku od 1 do 3 godzin.
Odsącz śledzie dokładnie, ułóż na desce lub  talerzu i schłodź w lodówce, ok. 1 h. Śledzie w lodówce wyschną dokładniej z zalewy i łatwiej będą się kroić.
Przygotuj półmisek lub dwa słoiki. Czerwoną cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój cienko w plastry. Jeśli nie masz mielonych goździków możesz je zmielić w młynku do kawy lub utrzeć w moździerzu.
W półmisku czy słoiku ułóż na przemian śledzie pokrojone na kawałki, żurawinę, cebulę i czerwony pieprz. Każdą warstwę posyp zmielonymi goździkami. Na końcu pozostaw warstwę dodatków i zalej śledzie olejem, zakrywając je w całości.
Przechowuj w lodówce do 2 tygodni.














Smacznego!
Maja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz