Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 21 grudnia 2015

Mandarynkowe ciasto z migdałami i ricotta - odwrócone...

Mandarynki... owoc, który często kojarzy się ze świętami.
Wspominam czasy, kiedy cytrusy można było kupić tylko w okresie grudniowych świąt. Podarowanie najbliższym członkom rodziny czy znajomym w tym dniu siatki mandarynek, cytryn lub pomarańczy nie było  nietaktowne ani śmieszne.
Czekałam zawsze na ten czas, choć najbardziej kocham rodzime owoce.
Największą radością była pomarańcza zawinięta w papierek, wszystkie papierki wkładałam między strony książek, tak jak papierki od zagranicznych cukierków. Na pamiątkę.
Do dziś dbam o to żeby w domu na święta było mnóstwo cytrusów.
Ostatnio wszędzie dostępne są mandarynki z liśćmi. Wyglądają niezwykle egzotycznie i apetycznie.
Nigdy nie wykorzystywałam mandarynek do ciast, ale bardzo lubię je kandyzować.
Postanowiłam połączyć je z ulubionym ciastem z ricotta.







Składniki:

ciasto
1 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki drobno zmielonych migdałów,
10 dag masła, 250 g serka ricotta, 
1/2 szklanki cukru, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 

kandyzowane mandarynki
1,5 szklanki cukru, 1,5 szklanki wody, 
5 mandarynek
garść płatków migdałowych, papier do pieczenia, forma okrągła 20-24 cm




Przygotowanie

 kandyzowane owoce
W dużym rondlu lub na patelni z grubym dnem wymieszaj cukier i wodę.
Doprowadź do lekkiego wrzenia. Mandarynki umyj dokładnie, pokrój delikatnie w średnie plastry.
Kiedy cukier się rozpuści, ułóż w rondlu pojedynczo plastry owoców.
Gotowanie będzie trwało ok. 1 godzinę na bardzo małym ogniu.
Skórka mandarynki powinna być miękka.







ciasto
Piekarnik nagrzej do 180 C.
Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę, nie przerywając ucierania dodawaj po 1 jajku. 
Połącz masę z serkiem ricotta. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i mielonymi migdałami. Wymieszaj ciasto.
Formę na ciasto wyłóż pergaminem. Na pergamin wsyp płatki migdałów.
Ułóż plastry kandyzowanych mandarynek, a na koniec wyłóż gotowe ciasto
Piecz ok. 35-40 minut w 180 C (do suchego patyczka). 
Jeśli w środku ciasto będzie surowe, a góra zbyt szybko będzie się rumienić przykryj placek pergaminem.
Gotowe ciasto połóż odwrotnie na kratce do studzenia i delikatnie zdejmij pergamin.
Możesz posypać cukrem pudrem.
Smak ciasta możesz wzbogacić cynamonem.





Smacznego ! 
Maja


Ciasta z ricotta: