Łączna liczba wyświetleń

sobota, 28 listopada 2015

Makaron soba z karmelizowaną figą i jarmużem...


Najchętniej jem to co polskie, tradycyjne, co w dzieciństwie jadłam na co dzień.
Mimo, iż miałam tylko kilka ulubionych potraw, dziś wracam nawet do tych smaków, które pojawiały się w domu, choć ja do ich jedzenie się przymuszałam. Teraz tworzę ich własną wersję.
Uwierzcie mi, kiedy nad moją głową zbierają się chmury, na poprawę samopoczucia wybiorę  ''schabowego'' z purée ziemniaczanym i mizerią.
Jednak są dni kiedy nabieram ochoty na coś innego, odkrywczego.
Minimum składników, maksimum smaku i trochę egzotyki. Tak bym opisała tą potrawę. 

Figa. Główna bohaterka dania, najczęściej pojawiają się w naszej kuchni w wersji wytrawnej.
Tu w towarzystwie króla witamin 
i bezglutenowego makaronu.
Do tego lekka słodycz miodu i charakterystyczny smak octu balsamicznego.
Danie, którego przygotowanie zajmie wam 15 minut.