Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 27 sierpnia 2015

Spaghetti z karmelizowanymi pomidorami koktajlowymi, pesto z jarmużu i fetą...

Uwielbiam spaghetti!
Młodsza o kilkanaście lat, kiedy mogłam jeść dużo więcej nie przejmując się figurą, zjadałam makaronowe nitki co drugi dzień.
Czasem z tłustym boczkiem i majerankiem albo wątróbką i grzybami, a innym razem z warzywami i mielonym mięsem.
Dziś wybieram trochę lżejsze wersje spaghetti z warzywami lub ziołowym pesto.

Na osiedlowym ogródku - trawniku jarmuż i pomidory koktajlowe dojrzały do tego by zawitać na naszych talerzach, więc korzystam i zapraszam na obiad.

Słodkie pomidory karmelizowane w miodzie i occie balsamicznym, połączone z pesto, o lekko orzechowym posmaku za sprawą jarmużu i oleju rzepakowego.
Zapraszam.






Pesto z jarmużu z bazylią i olejem rzepakowym...

Pesto. Sos z oliwy, bazylii, parmezanu i orzeszków piniowych. To wersja oryginalna.
Jednak mało kto ogranicza się do tej wersji.
Do zrobienia pesto możesz użyć innego rodzaju oleju, orzechów, pestek, natek czy liści.
Ja uwielbiam cytrynowe pesto ze szpinaku i owe pesto z jarmużu, choć oryginalną wersję również.

Poszukując ulubionego smaku wystarczy zmienić jeden składnik.
Ten poniżej jest bardzo wyraźny w smaku za sprawą czosnku i oleju rzepakowego, ale jest też aromat bazylii.