Łączna liczba wyświetleń

piątek, 3 kwietnia 2015

DIY z kuchni: Sadzonki w skorupkach jajek...


Większość z Was wie, że brak ogrodu, tarasu nie stanowi już przeszkody w uprawie własnych ziół, pomidorków czy nawet papryki. W naszym domu na wiosnę wszystkie parapety zastawione są słoiczkami, puszkami, kubeczkami, skrzynkami i czym tylko się da. Nigdy nie zapomnę jak Dziadek w osobnym pokoju w mieszkaniu miał hodowlę sadzonek, które później trafiały do szklarni, a stamtąd pod folię lub do gruntu.
Dziadek z zamiłowania był ogrodnikiem, więc jako dziecko, odwiedzając dom rodzinny Mamy, mogłam przyglądać się tej pasji. To jedne z najmilszych wspomnień dzieciństwa.
Co roku sadzę zioła i inne przydatne w kuchni rośliny.
W tym roku, wykorzystując śmieci z kuchni zrobiłam sadzonki w skorupkach od jajek. Dzięki temu mam poczucie, że nic się nie marnuje, a rośliny mają naturalne podłoże.
Pamiętam, że Dziadek zbierał zawsze skorupki jajek do użyźniania ziemi.







Jeśli jednak sadzonki macie w kubeczkach, które nie wyglądają zbyt ładnie lub każdy jest inny, owińcie je np. gazetą i konopnym sznurkiem. Możecie tez użyć do tego skrawków tapety lub innych papierów.

Moim kolejnym, ulubionym sposobem na rośliny w domu jest wykorzystanie różnych filiżanek do ich sadzenia.
Wszystkie pomysły możecie z powodzeniem wykorzystać także do ozdoby stołu Wielkanocnego.
Będą pięknym uzupełnieniem Wielkanocnych potraw.
 


Maja

Wielkanocny stół...


Moim ulubionym stołem Wielkanocnym jest stół biały. Na nim najładniej wyglądają kolorowe potrawy. Przezroczyste szkło, białe naczynia, białe piórka i delikatne, wiosenne akcenty w postaci gałązek.
W tym roku robiąc zdjęcia do magazynu M.A.D. Lifestyle Magazine wyszły mi zupełnie nowe stylizacje Wielkanocnego stołu.



 






Wesołych Świąt !
Maja