Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 2 kwietnia 2015

Pascha waniliowa...


Pascha. Tradycyjna potrawa Wielkanocna zza wschodniej granicy Polski.
Z twarogu, mleka lub śmietany. Często suto wypełniona bakaliami.
Moja jest minimalistyczna. Taka, w której czujemy smak dobrego, rodzimego twarogu, wiejskich jaj, śmietankowego masła... Postarajcie się o naprawdę dobrej jakości produkty, inaczej pascha nie będzie tak pyszna. Teraz, na powrót mamy dostęp do naturalnych, tradycyjnych wyrobów, które może my kupić na różnego rodzaju targach, bazarach czy w sklepach ze zdrową lub lokalną żywnością. Warto pokusić się o znalezienie w swoim mieście takich produktów.
Dodatkiem jest tu tylko wanilia, która wszystko podkreśla.






Składniki:
800 g dobrego twarogu, 8 żółtek, 2 szklanki cukru,
200 g najlepszego masła, ¼ łyżeczki soli, 1 laska wanilii


Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny mieć ‘’pokojową’’ temperaturę.
Twaróg przetrzyj przez sito lub zmiel w maszynce.
Żółtka ucieraj z cukrem do uzyskania białego koloru, dodaj masło.
Nie przerywając ucierania dodaj ziarenka wanilii, sól i twaróg, uzyskaj jednolitą masę.
Przygotuj Jedna dużą lub dwie mniejsze foremki gliniane (donice) lub plastikowe wiaderka z dziurką. Paschę można też zrobić w durszlaku.
Formę należy wyłożyć czystą gazą lub ściereczką, może być zwilżona wodą i wyciśnięta.
Do foremek włóż masę, przykryj talerzykiem i obciąż np. kamieniem.
Formę postaw na większym naczyniu, żeby pascha odsączyła się z serwatki.
Wstaw do lodówki na 12 godzin.
Paschę należy delikatnie wyjąć, ułożyć na talerzu, zdjąć gazę i udekorować.



Smacznego!
Maja



Mini babeczki z nadzieniem kajmakowym...


Mini babeczki z kruchego ciasta. Idealne na jeden kęs. Kajmakowe… ze świeżą skórką pomarańczy.
Idealne na Wielkanocny stół. Proste w wykonaniu. Inspirowane przepisem ze starej książki kucharskiej.





Składniki:
Ciasto: 200 g masła, 100 g cukru, 300 g mąki, 2 łyżki lodowatej wody

Nadzienie: 200 g twarogu śmietankowego, 200 g kajmaku gotowego*, 2 żółtka,
skórka otarta z 1 pomarańczy,
cukier puder do posypania

Przygotowanie
Na stolnicy posiekaj zimne masło z mąka i cukrem.
Szybko zagnieć ciasto, dodając pod koniec lodowatej wody.
Ciasto zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.

Twaróg utrzyj dokładnie z żółtkami. Kiedy uzyskasz gładką masę ucieraj nadal dodając po 1 łyżce kajmaku. Na koniec dodaj skórkę otarta z umytej, ekologicznej pomarańczy.
Nagrzej piekarnik do 180-190ºC.
Schłodzone ciasto wyłóż na stolnice lub blat kuchenny i rozwałkuj podsypując stale mąką.
Metalowe foremki do babeczek wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Z ciasta wycinaj krążki wyklej nimi foremki.
Nałóż do każdej babeczki nadzienie i przykryj z góry drugim krążkiem z ciasta, sklejając brzegi.
Babeczki piekłam ok. 40 minut. Po upieczeniu poczekaj aż wystygną, wyjmij z foremek, odwróć i posyp cukrem pudrem.

* Kajmak możesz wykonać samodzielnie: słodzone mleko zagęszczone w zamkniętej puszce gotuj w garnku z wodą 2-3h. Poczekaj aż puszka wystygnie i otwórz.



Smacznego!
Maja 

 

Tarta Wielkanocna czyli mazurek na słono...


Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć kolorowych mazurków… A może skusicie się na coś równie kolorowego w wersji słonej?!
Prawdziwie wiosenna tarta z rzodkiewką i jajkiem, za sprawą szpinaku, zielona jak młoda trawa.







Składniki:
Ciasto: 200 g mąki pszennej, 100 g masła, 1 żółtko, ¼ łyżeczki soli, 2-3 łyżki lodowatej wody

Farsz:  500 g świeżego szpinaku lub 800 g mrożonego, 200 g twarogu półtłustego,
    4-6 ugotowanych na twardo jaj, pęczek rzodkiewki, sól, czarny pieprz,
oliwa lub masło





Przygotowanie
Mąkę przesiej na stolnicę. Posiekaj z zimnym masłem i żółtkiem, dodaj sól. Połącz ze sobą składniki, dodaj lodowatą wodę i szybko zagnieć ciasto. Włóż do lodówki na 30 minut.
Szpinak świeży lub mrożony duś chwilę na patelni z dodatkiem oliwy lub masła.
Twaróg rozdrób dokładnie widelcem, wymieszaj ze szpinakiem i przypraw solą oraz czarnym pieprzem.
Jaja ugotowane na twardo przekrój na połówki. Rzodkiewki umyj i również przekrój na połowę.
Nagrzej piekarnik do 190°C.
Ciasto Wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wyklej nim formę wcześniej nasmarowaną masłem i oprószona mąką.
Na ciasto połóż pergamin i wysyp suchą fasolą, żeby nie podnosiło się do góry podczas pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Podpieczony spód napełnij zielonym farszem, na wierzchu ułóż połówki jajek i rzodkiewek w dowolny wzór. Ponownie wstaw tartę do piekarnika i piecz ok. 30-35 minut.
Gotową tartę możesz podawać na ciepło lub na zimno, najlepiej posypaną młodym szczypiorkiem.


 Smacznego!
Maja

 

Ogórek nadziewany pastą z łososia i twarogu...


Oryginalny i smaczny pomysł na ozdobę Waszego Wielkanocnego stołu.
Wiosenna przekąska, która wygląda ciekawie i tak też smakuje.
Świeży ogórek z aromatyczną pasta z wędzonego łososia, twarogu
z dodatkiem rzodkiewki i szczypiorku.




Składniki
100 g półtłustego twarogu, 150 g wędzonego łososia, kilka łyżek jogurtu,
pęczek rzodkiewek, pęczek młodego szczypiorku, 3 duże ogórki szklarniowe,
sól, czarny pieprz 





Przygotowanie
Łososia posiekaj na drobne kawałki i wymieszaj razem z twarogiem i jogurtem, tworząc delikatną pastę.
Rzodkiewkę i szczypior umyj, kilka sztuk odłóż, resztę posiekaj na drobne kawałki. Dodaj do pasty,
przypraw solą i czarnym pieprzem. Ogórka obierz ze skórki, pokrój na równe kawałki. Wydrąż każdy
kawałek i napełnij pastą.
Ozdób  ‘’kominki’’ pozostałą rzodkiewką i szczypiorkiem w dowolny sposób.



Smacznego!
Maja




Sałatka z mango i buraka z przepiórczymi jajkami...







Składniki
młody szpinak, 1 dojrzałe mango, 2 buraki,
skórka, miąższ z ½ pomarańczy, kilka ugotowanych przepiórczych jajek,
oliwa, sól morska, świeżo mielony czarny pieprz,
sok z pomarańczy, łyżeczka skórki z pomarańczy, łyżeczka musztardy



Przygotowanie
Buraki ugotuj na parze lub upiecz w piekarniku. Ugotowane i wystudzone pokrój w cienkie plastry.
Mango obierz i pokrój jak buraka. Na półmisku ułóż liście szpinaku, na wierzchu buraki i mango oraz
małe cząstki miąższu pomarańczy bez skórki. Na koniec dodaj połówki jajek przepiórki.
Zrób sos: do miseczki wlej 2 łyżki soku z pomarańczy, dodaj sól, skórkę, 6 łyżek oliwy, mieszaj
aż składniki się połączą. Podczas mieszania dodaj musztardę. Przypraw pieprzem.
Gotowym sosem skrop sałatkę.



Smacznego!
Maja



Jajka faszerowane wędzonym łososiem i szpinakiem...


Uwielbiam je...
Moja Ciocia zawsze robiła je tylko z pieczarkami i szczypiorkiem, koniecznie z bułką tartą na wierzchu, często zapiekane w piekarniku. To dobry sposób kiedy chcecie zrobić ich naprawdę dużo za jednym razem.
Dużo osób nie podejmuje się ich robienia z obawy, że skorupki popękają lub jajka się rozpadną.
Zaufajcie mi to naprawdę proste danie, a jakie pyszne!
Jajka możecie jeść na ciepło, na zimno lub odgrzewać ponownie.





Składniki
10 jaj ugotowanych na twardo, 150 g łososia wędzonego na gorąco,
 pęczek młodego szpinaku, 2-3 ząbki czosnku, sól, czarny pieprz, masło







Przygotowanie
Jajka przetnij wzdłuż na połówki. Uda się to z pomocą ostrego lub ząbkowanego noża.
Ostrożnie wydłub zawartość jajka ze skorupki, najlepiej łyżeczką.
Posiekaj wszystko i wymieszaj z rozdrobnionym łososiem.
Szpinak posiekaj i duś na maśle z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu.
Połącz wszystkie składniki farszu, dopraw do smaku i nałóż do każdej skorupki. Smaż na patelni, na
rozgrzanym maśle, farszem do dołu.
Jajka możesz także zapiec w piekarniku.



Smacznego!
Maja


Indyk z masłem pomarańczowym w sałatce...


Masło pomarańczowe tak cudownie komponuje się z naleśnikami, ale jeszcze lepsze jest w połączeniu z mięsem lub rybą. Zrobienie tego masła jest dziecinnie proste i zajmie Wam chwile, a dzięki niemu różnym potrawom możecie nadać niezwykłego aromatu. Jeśli chcecie używać go głownie do dań wytrawnych, dodajcie do niego również świeżą szałwię.
W ten sam sposób można zrobić masło cytrynowe.
Wyobraźcie sobie kawałki indyka z pomarańczowym aromatem, podanego z selerem naciowym i ananasem... lub zamiast wyobrażać sobie spróbujcie mojego przepisu na sałatkę!





Składniki:
seler naciowy,  ananas (świeży lub z puszki), 
filet z indyka 200 g, jogurt kozi, kukurydza konserwowa,
pieprz czarny, sól
masło pomarańczowe:
100 g miękkiego masła,
1 łyżka cukru pudru,
skórka i sok z 1/2 pomarańczy



Przygotowanie
Miękkie masło utrzyj razem z cukrem pudrem, dodaj skórkę z pomarańczy i nie przerywając ucierania
dolewaj sok. Miksuj do uzyskania jednolitej masy.
Gotowe masło możesz przechowywać kilka dni w lodówce. Sprawdzi się zarówno do słodkich
naleśników jak i różnych mięs czy ryb.
Indyka pokrój na kawałki, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej pomarańczowe masło i usmaż
na nim mięso.
Pokrój seler naciowy i ananasa. Dodaj kukurydzę, indyka, skrop odrobiną soku z pomarańczy.
Na końcu dodaj czarny pieprz i wymieszaj sałatkę z kozim jogurtem.
Do sałatki możesz też dodać suszoną żurawinę.


Smacznego!
Maja




Mini chałki z cukrem lawendowym...




Nie jestem smakoszem drożdżowych bab, z dzieciństwa kojarzę je z suchym ciastem, które trzeba popijać herbatą lub mlekiem. Co innego świeże chałki lub drożdżowe bułeczki z dżemem, takie z dużą ilością masła.
Jednak Wielkanocne śniadanie bez drożdżowych wypieków nie może się udać. 
Maślane, mini chałki nadają się idealnie. Za sprawą dodanej ricotty stają się delikatniejsze i bardziej wilgotne.
Takie małe, układam na talerzach jako świąteczną dekorację.
Wizualnie i smakowo umilają uroczyste śniadanie. 








Składniki:  
1000 g mąki pszennej typ 400-450, 50 g drożdży (świeże), 
100 g dobrego masła, 500 ml mleka, 100 g cukru, 100 g serka ricotta lub innego śmietankowego, ½ łyżeczki soli,
     2 żółtka do posmarowania chałek, cukier lawendowy do posypania*







Przygotowanie
Na stolnicę lub do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier i sól.
Wlej rozczyn z drożdży oraz mleko z masłem. Wymieszaj składniki tak żeby mąka wchłonęła płyny. Na koniec dodaj serek w temperaturze pokojowej, nie prosto z lodówki.
Wyrób elastyczne i gładkie ciasto, ja wyrabiam ręcznie ok. 8 minut.
Gotowe ciasto przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (może być piekarnik na minimalną temp.).
Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski, piekarnik nagrzej do 180 °C.
Ciasto podziel na ok. 10-15 równych części. Z każdej części uformuj 3 wałeczki i z nich pleć warkocze, dociskając końcówki żeby się nie rozkleiły podczas pieczenia.
Przełóż na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i oprószoną mąką.
Każdą chałkę posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp lawendowym cukrem.
Piecz około 20-25 minut w 180 °C.
Po wyjęciu chałki dobrze jest studzić na kratce.


* cukier lawendowy robi się ze świeżej lawendy. Wystarczy oba składniki zmiksować w proporcji 1:10, suszyć 24hm a potem ponownie zmiksować w blenderze.
Jeśli jednak nie macie takiej możliwości, możecie dodać utarte w moździerzu suszone kwiaty lawendy wymieszane z cukrem.





 Smacznego !
Maja