Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 1 października 2015

Tagliatelle z karmelizowanymi zielonymi pomidorami, boczkiem i jarmużem...

Znów wracam do makaronów.
Kiedyś porzuciłam ich systematyczne spożywanie, żeby pozbyć się tu i ówdzie nadmiaru ciała.
Niestety miłość do makaronów, klusek, pierogów, naleśników i pizzy wygrywa z pożądaniem lepszej figury.
Po stokroć wolę takie pyszności niż najlepsze słodycze.
Ostatnio zakochałam się w karmelizowaniu wszystkiego w cukrze dark muscovado, więc i ten przepis ma coś z ostatniego zakochania.
Pyszne i szybkie danie dla zbieganych miłośników makaronu.









Składniki:
2 osoby
2 zielone pomidory, 100 g surowego, wędzonego boczku, 3-4 liście jarmużu,
2 łyżki masła, 2 łyżki cukru dark muscovado, świeżo mielony, czarny pieprz,
250 g makaronu zielonego tagliatelle (szpinak), sól morska






Przygotowanie
Makaron ugotuj we wrzącej osolonej wodzie. Pomidory umyj i pokrój w plastry. Boczek pokrój w kostkę, a jarmuż porwij na kawałki.
Na rozgrzanej patelni sklaruj 2 łyżki masła z dodatkiem cukru muscovado, rozprowadzając równomiernie na patelni. Ułóż plastry pomidorów i karmelizuj z obu stron po ok. 2 minuty ( do złotobrązowego koloru ).
Z boku patelni karmelizuj też boczek. Kiedy pomidory będą obustronnie karmelizowane dodaj jarmuż
i poczekaj aż zmięknie.
Na koniec oprósz wszystko solą morska i świeżo mielonym pieprzem.
Wymieszaj na patelni z gorącym makaronem.
Zamiennikiem boczku może być łosoś wędzony na gorąco.



Smacznego !
Maja


4 komentarze: