Łączna liczba wyświetleń

piątek, 18 września 2015

Jesienna zupa z jarmużem i czerwoną soczewicą...

Wczoraj jeszcze upalny dzień, dziś już nadmorski, silny wiatr i coraz gęstsze chmury...
Skarpet jeszcze nie wkładam, ale herbatę parzę coraz częściej i nie jem już tak dużo lekkich sałatek.
Latem, gotowanie zup w naszej kuchni jest zawieszone. Czasem prócz chłodnika pojawi się gorący rosół czy pomidorowa, ale sporadycznie.
Kiedy nadmorski wiatr zrywa z drzew pierwsze, pojedyncze liście, które wędrują  po niebie wśród ostatnich promieni letniego słońca zaczynam sezon na zupy. Gorąca, gęsta, aromatyczna, pełna warzyw, kasz czy strączków... Taka, która rozgrzeje od środka i pozwoli się cieszyć smakiem jesieni... i co najważniejsze: będzie kolorowa!

Zapraszam na moją jesienną zupę z soczewicą i jarmużem.










Składniki:
4 duże ziemniaki, 3 marchewki, 1 szklanka czerwonej soczewicy, 2 ząbki czosnku,
1 czerwona cebula, kilka liści jarmużu, 4 szklanki wody, oliwa,
4 łyżki koncentratu pomidorowego,
sól, pieprz czarny, mielony kardamon, cynamon, suszone nasiona kolendry, kumin








Przygotowanie
Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj i pokrój w średnią kostkę. Czerwoną cebulę i czosnek posiekaj,  zeszklij na kilku łyżkach oliwy w dużym garnku.
Dodaj przyprawy. U mnie: 1,5 łyżeczki kuminu, 1 łyżeczka suszonych nasion kolendry,
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu, 1/4 łyżeczki cynamonu, sól i pieprz do smaku.
Dodaj ziemniaki, i marchew, wymieszaj, smaż przez chwilę,
aż warzywa przejdą smakiem przypraw i zalej wodą.
Gotuj na wolnym ogniu do momentu kiedy warzywa będą ugotowane, ale niezbyt miękkie.
Dodaj koncentrat pomidorowy, soczewicę i posiekane liście jarmużu.
Po ok. 5 minutach, kiedy soczewica wchłonie większość wody i zmięknie, zupa jest gotowa.
Podawaj gorąca.


Smacznego !
Maja


2 komentarze: