Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 27 sierpnia 2015

Spaghetti z karmelizowanymi pomidorami koktajlowymi, pesto z jarmużu i fetą...

Uwielbiam spaghetti!
Młodsza o kilkanaście lat, kiedy mogłam jeść dużo więcej nie przejmując się figurą, zjadałam makaronowe nitki co drugi dzień.
Czasem z tłustym boczkiem i majerankiem albo wątróbką i grzybami, a innym razem z warzywami i mielonym mięsem.
Dziś wybieram trochę lżejsze wersje spaghetti z warzywami lub ziołowym pesto.

Na osiedlowym ogródku - trawniku jarmuż i pomidory koktajlowe dojrzały do tego by zawitać na naszych talerzach, więc korzystam i zapraszam na obiad.

Słodkie pomidory karmelizowane w miodzie i occie balsamicznym, połączone z pesto, o lekko orzechowym posmaku za sprawą jarmużu i oleju rzepakowego.
Zapraszam.








Zacznijmy od pesto z jarmużu.
W smaku nie przypomina tego ziołowego, ale wszystko zależy od przypraw jakie dodamy.
Kapuściany smak jarmużu przełamuję czosnkiem, bazylią i prażonymi pestkami słonecznika.
Do pesto nie używam oliwy EV tylko oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, który ma lekko orzechowy smak, dobrze współgrający ze smakiem jarmużu.
Dokładny przepis na pesto znajdziesz TUTAJ



Pesto z jarmużu



Spaghetti z karmelizowanymi pomidorami koktajlowymi,
 pesto z jarmużu i fetą... 

Składniki:
250 g makaronu spaghetti, 100 g sera typu feta, 
250 g różnokolorowych pomidorów koktajlowych, 2 łyżki miodu, 3 łyżki octu balsamicznego, 
3-4 łyżki pesto z jarmużu, świeżo mielony czarny pieprz, sól, olej rzepakowy tłoczony na zimno







Przygotowanie
Ugotuj makaron w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju rzepakowego.
Zanim makaron się ugotuje przygotuj pesto i karmelizowane pomidory.
Pomidory umyj i  przekrój na połówki. Rozgrzej patelnię, rozpuść na niej miód, kiedy będzie gorący dodaj ocet balsamiczny, wymieszaj i wrzuć pomidory. Smaż około 2 minuty z obu stron, staraj się nie mieszać tylko delikatnie potrząsać, żeby pomidory nie straciły swojej formy.
Ugotowany makaron odcedź zostawiając w garnku kilka łyżek wody,
dodaj 3-4 łyżki pesto z jarmużu i wymieszaj dokładnie.
Makaron wyłóż na talerze, połóż na wierzch karmelizowane pomidory z sosem powstałym z miodu i octu. Posyp pokruszonym serem feta i ozdób odrobiną pesto.






Smacznego !
Maja

1 komentarz:

  1. Wygląda tak pysznie, że aż specjalnie wstałem coś zjeść, bo nie wytrzymałem :D Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń