Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 27 sierpnia 2015

Pesto z jarmużu z bazylią i olejem rzepakowym...

Pesto. Sos z oliwy, bazylii, parmezanu i orzeszków piniowych. To wersja oryginalna.
Jednak mało kto ogranicza się do tej wersji.
Do zrobienia pesto możesz użyć innego rodzaju oleju, orzechów, pestek, natek czy liści.
Ja uwielbiam cytrynowe pesto ze szpinaku i owe pesto z jarmużu, choć oryginalną wersję również.

Poszukując ulubionego smaku wystarczy zmienić jeden składnik.
Ten poniżej jest bardzo wyraźny w smaku za sprawą czosnku i oleju rzepakowego, ale jest też aromat bazylii.








Pesto z jarmużu 

Składniki: 
1 i 1/2 szklanki posiekanego jarmużu, 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii, 
5 łyżek pestek słonecznika, 1/2 ząbka czosnku*,
1/3 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 
sól, czarny pieprz

 * zamiast czosnku można dodać łyżeczkę skórki otartej z cytryny







Przygotowanie
Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni. Jarmuż umyj, osusz i posiekaj.
Czosnek wyciśnij przez praskę.
W moździerzu lub blenderze ucieraj jarmuż z bazylią, czosnkiem i pestkami słonecznika.
Pod koniec ucierania/blendowania dodawaj stopniowo olej, do uzyskania jednolitego sosu.
Przypraw do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Gotowe pesto przełóż do słoiczka.
Pesto używamy do makaronu, naleśników na słono, kopytek, sałatek lub smarujemy nim ulubione pieczywo.



Spaghetti z pesto z jarmużu z karmelizowanymi pomidorami koktajlowymi


Smacznego !
Maja


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz