Łączna liczba wyświetleń

środa, 29 lipca 2015

Lody z syropem z kwiatów czarnego bzu ...

Lody mogłabym jeść na okrągło. Wymyślać ich nowe ich smaki też.
Zakochana w syropie z kwiatów czarnego bzu (PRZEPIS), pomyślałam o truskawkowych lodach z jego aromatem.
Są przepyszne!
Lekko owocowy smak i mocna nuta syropu.

Jeśli nie macie w swojej spiżarni syropu z kwiatów czarnego bzu, możecie skorzystać z tych dostępnych w sklepie. 










Składniki:
1 szklanka truskawek, 300 ml śmietanki 36%, 200 ml tłustego jogurtu 10%, 
100 ml syropu z kwiatów czarnego bzu


Przygotowanie
Truskawki umyj, usuń szypułki. W małym rondlu, podsmaż truskawki, pozbędziesz się nadmiaru wody. Mieszaj cały czas, żeby owoce się nie przypaliły. Kiedy woda odparuje, truskawki przetrzyj przez sito lub zmiksuj.
Do musu dodaj syrop z kwiatów czarnego bzu i mieszaj żeby składniki i smaki się połączyły.
Jogurt zmiksuj ze śmietanką i nie przerywając miksowania połącz z musem. Po uzyskaniu jednolitej masy lody można umieścić w maszynie do lodów lub w pojemniku schować do zamrażalnika.
Jeśli nie posiadacie maszyny, chłodźcie lody przez noc w lodówce, włóżcie do zamrażalnika
na ok. 4 godziny.
W tym czasie przemieszajcie co godzinę lody żeby pozbyć się kryształków lodu.
Lody trzeba wyjąć co najmniej 20 minut przed podaniem.







Smacznego !
Maja


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz