Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 9 lipca 2015

Dżem z truskawek i rabarbaru z wanilią...

O tym dżemie marzę cały rok. Lekko kwaskowaty za sprawą rabarbaru. Aromatyczny od truskawek zmieszanych z wanilią. Trzy smaki, bardzo wyczuwalne. Zimą napycham nim tarteletki, muffiny lub drożdżowe bułki.
Dżem jest bardzo gęsty, ponieważ rozgotowany rabarbar robi się mocno kremowy. Nie obieram rabarbaru już od dawna. Zawsze mnie to irytowało, ale tak byłam nauczona. Teraz staram się wybierać łodygi cienkie
i młode, których skórka nie jest twarda.
Wanilia w połączeniu z truskawkami czy rabarbarem to prawdziwa słodycz. Idealnie się komponuje, podkreśla aromat, nie tłumiąc smaku owoców.











Składniki:  
1 kg truskawek, 0,5 kg rabarbaru, 2 laski wanilii, 0,5 kg cukru, sok z 1/2 cytryny





Przygotowanie
Pierwsza czynność przed robieniem przetworów to przygotowanie słoików. TUTAJ - JAK TO ZROBIĆ.

Truskawki umyj, oderwij szypułki i osusz. Rabarbar umyj, pokrój w nieduże kawałki.
Składniki włóż do dużego garnka, skrop sokiem z cytryny i zasyp cukrem. Dodaj ziarenka z rozciętych lasek wanilii. Do gotowania wrzuć również same laski.
Wstaw na mały ogień, mieszając doprowadź do wrzenia.
Gotuj ciągle mieszając, aż rozpuści się cukier, a owoce lekko się rozgotują. Kiedy odparuje woda, a dżem osiągnie pożądaną gęstość, wyjmij laski wanilii i gorący przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i  postaw dnem do góry na 5 minut.
Po upływie tego czasu odwróć słoiki, kiedy wystygną, wieczka słoików powinny być wklęśnięte.
Przetwory przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Po otwarciu w lodówce.



Smacznego !
Maja


 

3 komentarze:

gin pisze...

Też nie obieram rabarbaru - dzięki temu zachowuje ładniejszy kolor :)
Tak dżem musi smakować wybornie :)

Aleksandra Kuźbida pisze...

No i właśnie zastanawiałam się, co czego wykorzystać długo wyczekującą w mojej szufladzie laskę wanilii....:)

Maja Bryning Mazgaj pisze...

Polecam :)