Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 22 czerwca 2015

Lody rabarbarowe z białą czekolada i wanilią...

Rabarbar od zawsze i na zawsze kojarzyć będę z kruchym plackiem Mamy.
Zawsze smakował tak samo, idealnie. Cała blacha znikała chwilę po upieczeniu.
W rabarbarowym sezonie bez tego ciasta nie było niedzieli.
Co roku czekam na ten moment kiedy czerwono-zielone łodygi pojawią się w warzywniakach.
Pomysłów na jego wykorzystanie mam więcej niż czasu, ale co roku przecież mogę do nich wrócić.
Tym razem postawiłam na lody !
Pyszne, kremowe z nutą wanilii i słodzone białą czekoladą.
Połączenie rabarbaru z wanilią gości w mojej kuchni od dawna, głównie w postaci dżemu, ale z białą czekolada połączyłam go pierwszy raz.
Smak odbiera mowę...








Składniki:
0,5 kg rabarbaru, 4 żółtka, 1 szklanka śmietanki 36%, 100 g białej czekolady,  
1/4 szklanki cukru, 1 laska wanilii





Przygotowanie
Rabarbar umyj, osusz i pokrój w kawałki (ok. 5 cm). Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i wydłub nożem ziarenka. Umieść je w moździerzu, dodaj połowę cukru i utrzyj tak, żeby składniki dobrze się połączyły.
Kawałki rabarbaru ułóż w naczyniu żaroodpornym i posyp cukrem z wanilią.
Piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200°C, ok. 25 minut, w zależności od grubości łodyg.
Upieczony i wystudzony rabarbar zmiksuj w blenderze lub przetrzyj przez sito.

Białą czekoladę stop w kąpieli wodnej, używając do tego miski położonej na większym garnku z wrzącą wodą.
Mieszając roztopioną czekoladę, dolewaj stopniowo śmietankę. Gorącą masę odstaw.
Żółtka i resztę cukru utrzyj mikserem do białego koloru.
W trakcie miksowania wlewaj gorącą śmietankę cienką strużką.
Do masy dodaj 1 szklankę musu z rabarbaru i zmiksuj.
Po uzyskaniu jednolitej masy lody można umieścić w maszynie do lodów lub w pojemniku schować do zamrażalnika.
Jeśli zdecydujecie się na zamrażalnik poczekacie ok. 4 godziny. W tym czasie przemieszajcie co godzinę lody żeby pozbyć się kryształków lodu.
Lody trzeba wyjąć co najmniej 20 minut przed podaniem.





Smacznego !
Maja


3 komentarze: