Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 2 kwietnia 2015

Mini chałki z cukrem lawendowym...




Nie jestem smakoszem drożdżowych bab, z dzieciństwa kojarzę je z suchym ciastem, które trzeba popijać herbatą lub mlekiem. Co innego świeże chałki lub drożdżowe bułeczki z dżemem, takie z dużą ilością masła.
Jednak Wielkanocne śniadanie bez drożdżowych wypieków nie może się udać. 
Maślane, mini chałki nadają się idealnie. Za sprawą dodanej ricotty stają się delikatniejsze i bardziej wilgotne.
Takie małe, układam na talerzach jako świąteczną dekorację.
Wizualnie i smakowo umilają uroczyste śniadanie. 








Składniki:  
1000 g mąki pszennej typ 400-450, 50 g drożdży (świeże), 
100 g dobrego masła, 500 ml mleka, 100 g cukru, 100 g serka ricotta lub innego śmietankowego, ½ łyżeczki soli,
     2 żółtka do posmarowania chałek, cukier lawendowy do posypania*







Przygotowanie
Na stolnicę lub do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier i sól.
Wlej rozczyn z drożdży oraz mleko z masłem. Wymieszaj składniki tak żeby mąka wchłonęła płyny. Na koniec dodaj serek w temperaturze pokojowej, nie prosto z lodówki.
Wyrób elastyczne i gładkie ciasto, ja wyrabiam ręcznie ok. 8 minut.
Gotowe ciasto przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (może być piekarnik na minimalną temp.).
Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski, piekarnik nagrzej do 180 °C.
Ciasto podziel na ok. 10-15 równych części. Z każdej części uformuj 3 wałeczki i z nich pleć warkocze, dociskając końcówki żeby się nie rozkleiły podczas pieczenia.
Przełóż na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i oprószoną mąką.
Każdą chałkę posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp lawendowym cukrem.
Piecz około 20-25 minut w 180 °C.
Po wyjęciu chałki dobrze jest studzić na kratce.


* cukier lawendowy robi się ze świeżej lawendy. Wystarczy oba składniki zmiksować w proporcji 1:10, suszyć 24hm a potem ponownie zmiksować w blenderze.
Jeśli jednak nie macie takiej możliwości, możecie dodać utarte w moździerzu suszone kwiaty lawendy wymieszane z cukrem.





 Smacznego !
Maja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz