Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 2 kwietnia 2015

Mini babeczki z nadzieniem kajmakowym...


Mini babeczki z kruchego ciasta. Idealne na jeden kęs. Kajmakowe… ze świeżą skórką pomarańczy.
Idealne na Wielkanocny stół. Proste w wykonaniu. Inspirowane przepisem ze starej książki kucharskiej.





Składniki:
Ciasto: 200 g masła, 100 g cukru, 300 g mąki, 2 łyżki lodowatej wody

Nadzienie: 200 g twarogu śmietankowego, 200 g kajmaku gotowego*, 2 żółtka,
skórka otarta z 1 pomarańczy,
cukier puder do posypania

Przygotowanie
Na stolnicy posiekaj zimne masło z mąka i cukrem.
Szybko zagnieć ciasto, dodając pod koniec lodowatej wody.
Ciasto zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.

Twaróg utrzyj dokładnie z żółtkami. Kiedy uzyskasz gładką masę ucieraj nadal dodając po 1 łyżce kajmaku. Na koniec dodaj skórkę otarta z umytej, ekologicznej pomarańczy.
Nagrzej piekarnik do 180-190ºC.
Schłodzone ciasto wyłóż na stolnice lub blat kuchenny i rozwałkuj podsypując stale mąką.
Metalowe foremki do babeczek wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Z ciasta wycinaj krążki wyklej nimi foremki.
Nałóż do każdej babeczki nadzienie i przykryj z góry drugim krążkiem z ciasta, sklejając brzegi.
Babeczki piekłam ok. 40 minut. Po upieczeniu poczekaj aż wystygną, wyjmij z foremek, odwróć i posyp cukrem pudrem.

* Kajmak możesz wykonać samodzielnie: słodzone mleko zagęszczone w zamkniętej puszce gotuj w garnku z wodą 2-3h. Poczekaj aż puszka wystygnie i otwórz.



Smacznego!
Maja 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz