Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 2 kwietnia 2015

Jajka faszerowane wędzonym łososiem i szpinakiem...


Uwielbiam je...
Moja Ciocia zawsze robiła je tylko z pieczarkami i szczypiorkiem, koniecznie z bułką tartą na wierzchu, często zapiekane w piekarniku. To dobry sposób kiedy chcecie zrobić ich naprawdę dużo za jednym razem.
Dużo osób nie podejmuje się ich robienia z obawy, że skorupki popękają lub jajka się rozpadną.
Zaufajcie mi to naprawdę proste danie, a jakie pyszne!
Jajka możecie jeść na ciepło, na zimno lub odgrzewać ponownie.





Składniki
10 jaj ugotowanych na twardo, 150 g łososia wędzonego na gorąco,
 pęczek młodego szpinaku, 2-3 ząbki czosnku, sól, czarny pieprz, masło







Przygotowanie
Jajka przetnij wzdłuż na połówki. Uda się to z pomocą ostrego lub ząbkowanego noża.
Ostrożnie wydłub zawartość jajka ze skorupki, najlepiej łyżeczką.
Posiekaj wszystko i wymieszaj z rozdrobnionym łososiem.
Szpinak posiekaj i duś na maśle z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu.
Połącz wszystkie składniki farszu, dopraw do smaku i nałóż do każdej skorupki. Smaż na patelni, na
rozgrzanym maśle, farszem do dołu.
Jajka możesz także zapiec w piekarniku.



Smacznego!
Maja


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz