Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 3 lutego 2015

Naleśniki bez mleka i jaj...



Kilka osób pytało, więc opisuję. Ostatnio zrobiłam naleśniki bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego. Oczywiście te z mlekiem, jajkiem i masłem będą moimi ulubionymi, ale jeśli ktoś nie może ich jeść albo akurat w lodówce nie ma tych produktów, też może cieszyć się ich smakiem.
Do ciasta warto wtedy dodać więcej cukru, żeby były lekko chrupiące. Możecie też do ciasta dodać szczyptę cynamonu, skórkę pomarańczową, chyba że zamierzacie je zjeść z aromatyczną konfiturą.
Istnieje mnóstwo prostych jak i skomplikowanych przepisów na naleśniki wegańskie, niektóre mają naprawdę ciekawe składniki. Ja jednak opisze Wam przepis na naleśniki najprostsze, które zrobiłam podczas choroby, z pomocą pustej lodówki.








Składniki:   1 szklanka mąki pszennej, ok. 1,5 szklanki mineralnej wody gazowanej,
                  1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru lub miodu, szczypta soli,  
                  1 łyżka oleju
                  opcjonalnie: cynamon, skórka cytrynowa lub skórka pomarańczowa

Przygotowanie
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj sól, cukier i ew. przyprawy.
Dolewaj wodę mieszając, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dolej więcej wody. Pamiętaj, im ciasto rzadsze tym cieńsze będą naleśniki. Dodaj olej i wymieszaj.
Gotowe ciasto odstaw na 30-60 minut.
Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą, przewracając na drugą stronę po ok. minucie.
Naleśniki podaj z ulubioną konfiturą, twarogiem lub owocami.


Smacznego !
Maja



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz