Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Jadalne prezenty Święteczne : Słodkie przyprawy...

Kiedy chcesz dać komuś coś wyjątkowego, czego nie można kupić, coś od serca... zrób prezent własnoręcznie. Jeśli nie masz zdolności manualnych, bo i tak się zdarza lub w nie wierzysz, możesz zrobić prezent w kuchni.
Ja w tym roku zrobiłam takich prezentów mnóstwo, nie zliczę nawet.
Na pierwszym miejscu stawiam sobie przyprawy do kawy, herbaty, ciast lub ciasteczek, a nawet gorącej czekolady.
Jestem z nich bardzo dumna :)
Potem własnoręcznie robione cukierki, ozdoby z masy cukrowej i ciasteczka oraz pierniczki.
Wszystkiego nie zdążę opisać bo zamówień na ciasta nie mogę obrobić, ale choć część opiszę.
Poniżej podaje Wam przepis na dwie przyprawy, suszone jabłka z cynamonem i wanilią oraz mój sprawdzony przepis na masę solną. Z masy solnej możecie w prosty sposób zrobić dekoracje za pomocą wykrawaczek do ciastek lub innych form. Mogą służyć także jako etykietki do prezentów.









Przyprawa pomarańczowo - imbirowa
Wykorzystuje ją do gorącej czekolady, kawy, herbaty, naleśników ciastek, ciast i pierniczków, czyli do wszystkiego.

Składniki:   skórka otarta z 2 dobrze umytych pomarańczy, kawałek korzenia imbiru, 
                 1/2 szklanki miałkiego cukru trzcinowego

Przygotowanie
Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Razem ze skórką z pomarańczy i cukrem umieść w blenderze. Zmiksuj, tak żeby składniki dobrze się połączyły. Cukier będzie bardzo mokry więc rozłóż go na pergaminie lub ściereczce i pozostaw do wyschnięcia na 24 godziny. Po tym czasie ponownie zmiksuj cukier na pył, tak żeby powstał proszek bez kryształków. Przechowuj w słoiku lub puszce w suchym miejscu.



Cukier jabłkowo - goździkowy
Cukier jest idealnym dodatkiem do herbaty lub ciasteczek.

Składniki:   2 jabłka, 20-30 goździków, 1/2 szklanki miałkiego cukru trzcinowego

Przygotowanie
Goździki dobrze utrzyj w moździerzu. Jabłka obierz i i skórkę posiekaj. Do blendera włóż skórkę jabłka, goździki i cukier. Miksuj, tak żeby składniki dobrze się połączyły. Cukier będzie bardzo mokry więc rozłóż go na pergaminie lub ściereczce i pozostaw do wyschnięcia na 24 godziny. Po tym czasie ponownie zmiksuj cukier na pył, tak żeby powstał proszek bez kryształków. Przechowuj w słoiku lub puszce w suchym miejscu.



Jabłka suszone z cynamonem i wanilią
Takie jabłka mogą być zwykłą przekąską, dodatkiem do kompotu wigilijnego z suszu lub do ciasta.

Składniki:   3 jabłka, cynamon w proszku, 1 laska wanilii

Przygotowanie
Jabłka umyj i wytrzyj do sucha. Pokrój w poprzek na plastry o równej grubości, ok. 2-3 mm.
Możesz wykroić gniazda nasienne lub nie. Laskę wanilii przekrój wzdłuż.
Wydłub nożem ziarenka i wymieszaj je z cynamonem. Mieszanką przypraw natrzyj delikatnie każdą stronę plastra jabłka.
Jabłka susz na kaloryferze lub w piekarniku: termoobieg 60-70°C 4-8 godzin.



Niezawodna masa solna
Masa solna do tworzenia dekoracji, ozdób choinkowych lub do etykietek prezentowych.

Składniki:   1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka soli drobnej,  
                      2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 1/2 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie
Obie maki i sól wsypać do miski. Dodać ciepła wodę i szybko zagnieść. Można lepić różne kształty lub na oprószonym mąką blacie rozwałkować i wykrawać foremkami co nam się podoba. Pomyśl nad odciśnięciem czegoś w masie: litery, faktury ubrań...
Nie zapomnij o dziórce na sznurek do zawieszenia
Ja swoje ozdoby suszę na kaloryferze. Możecie w 60-70°C suszyć je w piekarniku, aż stwardnieją.
Gotowe ozdoby można także pomalować.


❉❉❉  Maja  ❉❉❉


Cynamonowo - orzechowe ciasteczka z gotowanych jaj...

Ciastka z twardych jaj.
Okazuje się, że kiedyś często używano gotowanych, a nie surowych jajek do kruchych ciast i ciasteczek. Długo zachowują świeżość, są bardziej delikatne i niesamowicie kruche.
Raz jadłam pizzę na kruchym cieście z gotowanych jajek, którą zrobili dziadkowie po powrocie z wakacji w Szwecji. I to całe moje doświadczenie.
Skoro zbliżają się Święta, zadbałam o kojarzące się z nimi aromaty. Do ciastek dodałam dużo włoskich orzechów, cynamon i nutę anyżu.
Z całej puszki została już ich tylko połowa...

Przepis podstawowy pochodzi z ''Kuchni Domowej'' Aliny Gniewkowskiej 1917 r.




                    ★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★


Składniki:    9 ugotowanych na twardo jaj, 200 g masła,
★★★★  200 g cukru, 1 żółtko + białko do smarowania ciastek,
                  sok z 1 cytryny, 400 g mąki pszennej (450,405),
                  szczypta soli, łyżeczka cynamonu, garść posiekanych drobno włoskich orzechów


Przygotowanie
★★★★★★★
Obierz jajka, żółtka przełóż do miski.*
Utrzyj żółtka z masłem, dodaj cukier, jedno surowe żółtko, i sok z cytryny. Pod koniec ucierania dodaj przesianą mąkę, sól, cynamon, szczyptę anyżu utartego w moździerzu i orzechy. Zagnieć szybko ciasto i schłodź w lodówce. Po 30 minutach nagrzej piekarnik do 180°C.
Stolnicę lub blat oprósz mąką i rozwałkuj na niej ciasto. Grubość ok. 4-5 mm.
Wykrój dowolne kształty i układaj na blasze wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej masłem.
Jeśli nie masz foremek, możesz z ciasta zrobić gruby wałek, schłodzić, a następnie kroić w plastry.
Ciastka posmaruj roztrzepanym białkiem i piecz w nagrzanym piekarniku na złoty kolor, ok. 15 minut.

*Ugotowane białka wykorzystaj do zrobienia pasty do kanapek lub sałatki.


Smacznego ! 
Maja ♥