Łączna liczba wyświetleń

piątek, 4 lipca 2014

Kanapka #1: z roszponką, mozzarellą, truskawkami i kawiorem z wodorostów....



Uwielbiam kanapki...
Wymyślam, szukam kolorów, układam i łączę smaki ... Wstaję czasem za wcześnie, wtedy nie śpieszę się ze śniadaniem. Dobrze przyrządzone, naprawdę daje mi dużo energii na resztę dnia.
I nie chodzi tu o wartości odżywcze, ale bardziej o wygląd...
Najczęściej wychodzę z domu wypijając tylko kawę, przegryzę małosolnego czasem w sezonie, bo rano ich zapach w kuchni dominuje tak, że oprzeć się nie mogę.
Jednak kiedy mam czas na śniadanie w domu, wiem, że dzień będzie lepszy bo nakarmię się z rana kolorem i smakiem wymarzonym.

Nowy smak dla mnie, to kawior z wodorostów polecony ostatnio przez Jolę i Mirka z ateliersmaku.pl.











Składniki:    1 ciabatta, garść roszponki, kilka truskawek, 150 g mozzarelli,
                  1 łyżka majonezu, 1/4 łyżeczki musztardy łagodnej,
                  kawior z wodorostów, pieprz czarny grubo mielony

Przygotowanie
Truskawki i roszponkę umyj i odsącz. Mozzarellę i truskawki pokrój w plastry. Zrób sos mieszając majonez z musztardą. Kiedy wszystkie składniki masz przygotowane, przekrój ciabattę i dowolnym sposobem ją podgrzej. Wykorzystaj toster, patelnię grillową, opiekacz lub jak ja, gofrownicę. Na jedną część ciepłej bułki połóż roszponkę, plastry mozzarelli, truskawki, sos i na koniec kawior z wodorostów. Przykryj wszystko druga częścią bułki. Jedz póki ciepła.


Smacznego !
Maja