Łączna liczba wyświetleń

sobota, 28 czerwca 2014

Sałatka ze szparagów, żółtej cukinii, młodych ziemniaków i sera halloumi...

Nie wiem na ile sposobów jem szparagi, ale wydałam na nie w tym sezonie majątek. Szkoda tylko, że w ostatnim czasie więcej gotowałam na piknikach niż w domu i nie było czasu ładnie sfotografować potraw dla Was. Za to co niektórzy mogli spróbować tych moich pomysłów uczestnicząc w piknikach i RD.

Poniżej przepis na pyszną sałatkę z pieczonych warzyw z serem halloumi... Warzywa możecie grillować lub upiec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Sera nie grilluję tylko układam na ciepłych warzywach. Oczywiście Wy możecie sałatkę zjeść na zimno, a ser dodatkowo grillować, bo grillowany jest cudownie pyszny.
Robiłam ją będąc bardzo głodna, z wszystkiego co było dostępne w domu i tak mi się spodobała kolorystyka, że muszę umieścić na blogu





Składniki:    pęczek zielonych szparagów, 4 młode, ugotowane ziemniaki, 1 żółta cukinia,  
                  250 g sera halloumi lub wędzonego oscypka, świeża mięta, świeża bazylia,
                  pół łyżeczki skórki z cytryny, sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie
Ziemniaki ugotowane i ostudzone pokrój w plastry. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki. Cukinię pokrój w plastry. 
Warzywa ułóż w wysmarowanym oliwą naczyniu, oprósz delikatnie solą i piecz ok. 20 minut w 200 C.
Po upływie połowy czasu możesz warzywa przewrócić na drugą stronę jeśli zajdzie taka potrzeba.
Jeśli chcesz grillować warzywa, zamiast piec w piekarniku, użyj do tego patelnię grillową i grilluj obustronnie.
Zrób sos do sałatki: 2-3 łyżki oliwy wymieszaj ze skórką z cytryny, odrobiną soli, dodaj dużo posiekanej mięty i bazylii.
Ser halloumi lub oscypek pokrój w 0,5 centymetrowe plastry.
Gotowe, gorące warzywa wyłóż na półmisek. Na wierzch poukładaj plastry sera, dodaj oliwę z ziołami i oprósz świeżo mielonym, czarnym pieprzem.
Sałatkę możesz podać na ciepło w formie obiadu lub na zimno do grillowanego mięsa. 


Smacznego !
Maja