Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 11 maja 2014

Śniadanie na polanie z kulinarnymi blogerkami ...







Kochani, w niedzielę, 18-go maja w godzinach 11:00 - 13:00 zapraszam Was na piknik w cudownej, parkowej scenerii.

odbędzie się przed Zatoką Sztuki Aleja F.Mamuszki 14, Sopot ( na polanie ).
 Dla mnie to spore wyróżnienie, ponieważ będę mogła wraz z innymi zdolnymi blogerkami kulinarnymi z trójmiasta częstować śniadaniem na trawie.
Udział w śniadaniu weźmie:  Tosia Burczy mi w brzuchu, Ola Stolik w kropki, Magda Stoliczku nakryj się, Kasia Razowe ciasteczka dla Twojego dziecka i  Agnieszka The Polka Dot Project, która na te wydarzenie nas zaprosiła i zajmuje się całą organizacją, dba również żeby było pięknie i kolorowo tworząc cudowne dekoracje.

fot. Agnieszka 

Sami więc widzicie po składzie, że będzie przepysznie i kolorowo. Ponadto wszystko na świeżym powietrzu.
W dekoracjach pomagają Agnieszce sklepy: AmazingDecorHandpickedForYou, Livebeautifully - Mieszkaj pięknie i Dots My Love

Dania jakie dla was przygotujemy to różne przekąski, odpowiednie na drugie śniadanie. Słodkie i słone bułeczki, ciasteczka, batony, tarty i takie tam pyszności. Do popicia będą soki Tymbark!

Nasze śniadanie na trawie to tylko część wielkiego wydarzenia jakie odbywać będzie się w Zatoce od 16-go do 18-go maja, a mianowicie Kontakt Festiwal.


https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/v/t34.0-12/10370579_10154040980815018_2072156396_n.jpg?oh=c65dcabf1469621d1b60fbac2d40aee0&oe=537444B4&__gda__=1400125136_6fd799c2a6e69637fe16949eda8875ae



Szczegółowy program Kontakt Festiwalu znajdziecie tutaj.





Bardzo się cieszę, że będę częścią tego wielkiego i cudownego wydarzenia

 Maja



Lekko razowe gofry z marchewką i wanilią...



Tak się dziś lenię, że nie wyciągnę nawet aparatu. Zdjęcie podmienię obiecuję, ale tak się rozsmakowałam w tym maślano-marchewkowym smaku, że muszę natychmiast się podzielić nie czekając na sesję.
Trochę razowe, mocno maślane i marchewkowe z nuta wanilii, chrupiące gofry śniadaniowe.
Na niedzielne śniadanie do łóżka ...




Z przepisu wyjdą 4 gofry

Składniki:  3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki razowej typ 750, 1  marchewka,
                 2 jajka, 2 łyżki drobnego cukru trzcinowego, 50 g masła (1/4 kostki),
                 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia, cukier puder trzcinowy do posypania

Przygotowanie
Masło stop i wystudź.
Nagrzej gofrownicę.
Do miski wsyp obie mąki, proszek do pieczenia, sól i cukier oraz ziarenka z wanilii.
Oddziel białka od żółtek.
Żółtka dodaj do mąki, a białka z odrobina cukru ubij na sztywna pianę.
Do wszystkich składników dodaj masło i wymieszaj ciasto dokładnie, ręcznie, nie mikserem. Wrzuć marchewkę i na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
Ile piec gofry? Wszystko zależy od tego jaką masz gofrownicę. Ja mam taka nowszą i nie najlepszej jakości, teflonową.
Piekę w nagrzanej 1,5 minuty, potem otwieram na kilka sekund, odparowuję podnosząc gofry, przekładam na drugą stronę i piekę znów 1-1,5 minuty. Wtedy są bardziej chrupiące.
Po upieczeniu posyp cukrem pudrem, dodaj ulubiony dżem, owoce lub śmietanę.


Smacznego !
Maja