Łączna liczba wyświetleń

środa, 7 maja 2014

Krem z zielonych szparagów z serem camembert i gałką muszkatołową...

Brak czasu, brak czasu ... ciągły pęd. 
Dzisiaj kwestia, na którą trafiłam: ''Jeśli stres spala kalorie, będę supermodelką'', pięknie wpasowała się w moje obecne życie.
No cóż... niestety ja w stresie czesto jem więcej i byle jak... więc można tylko pomażyć.

Plan na dziś był taki: truskawki ze szparagami i stekiem, ale jak zwykle coś tam wypadło po drodze, a sezon na zielone ''chudzielce'' w pełni...
Wpadłam do domu. W lodówce leżały końcówki szparagów z 3 pęczków (te twardsze i łykowate do obrania). Odcinałam je i odkładałam przez kilka dni, zajadając się tylko delikatną górna częścią z masłem lub w omlecie. 
Przyznam się Wam do czegoś, jeszcze w zeszłym sezonie wyrzucałam końcówki, bo nigdy  nie miałam czasu i ochoty bawić się w ich obieranie. Teraz się poprawiam i nie marnuję już jedzenia. Reszki lądują w daniach nie śmietniku.

Tak więc dziś powstała moja wersja kremu ze szparagów. Mogłam dodać cebulę, paprykę czy skórkę z cytryny bo taki miałam zamiar. Jednak pomyślałam, że dwa ulubione smaki szparagów i sera, oprószone charakterystyczną gałka muszkatołową wystarczą.
Żadna szczególna zupa, bardzo prosta, jakże przepyszna.







Przepis na 4 porcje

Składniki:   2 pęczki zielonych szparagów, 2 łyżki masła lub oliwy,
                  120 g sera camembert (1 mały), sól, gałka muszkatołowa

Przygotowanie
Szparagi umyj, przekrój na trzy części. Najpierw odetnij same główki i odłóż. Z pozostałych części odetnij twarde końcówki i tylko je obierz. W garnku rozgrzej podgrzej oliwę lub stop masło. Wrzuć wszystkie części szparagów oprócz główek.
Duś kilka minut na maśle, przypraw solą i gałka muszkatołową. Miękkie szparagi zalej wodą i gotuj ok. 10 minut na małym ogniu. Wrzuć do lekko wrzącej zupy ser camembert. Poczekaj aż się powoli rozpuści, mieszając w miedzy czasie zupę. Zdejmij zupę z ognia. Poczekaj aż trochę ostygnie. Zmiksuj zupę blenderem, wstaw ponownie na mały ogień. Dodaj główki szparagów i gotuj 2-3 minuty. Podaj gorącą posypując dodatkowo gałką muszkatołową.


Smacznego!
Maja ♥


Focaccia z rozmarynem i morską solą, nadziewana gorgonzolą i camembertem...

Włoskie smaki zawsze były najbliższe mojemu sercu... oczywiście zaraz za nasza rodzimą kuchnią :)
Kiedyś dzień bez dobrego makaronu czy pizzy był dniem straconym dla mnie.
Chyba byłam trochę uzależniona nawet.
Kiedy robię w domu pizzę to tylko najmłodszy jest mało ucieszony, bo jak to na wyjątkowe dziecko przystało pizzy nie lubi. Całe szczęście, że powoli się do niej przekonuje.
Ale dziś rzecz o focaccia...
Nie lubię grubego ciasta ani w pizzy, ani w focaccia. W ogóle nie przepadam za drożdżowym ciastem, chyba że są to ''pampuchy'' lub bułeczki domowe.
Znów się rozpisuję... Więc poniżej przepis na focaccia z tradycyjnego ciasta z oliwą, rozmarynem, morską solą, przełożona gorgonzola i camembertem.
Palce lizać i już! I ten ser wypływający ze środka...








Składniki:   250 g maki pszennej, 15 g świeżych drożdży, 150 ml ciepłej wody (40°C),
                 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru,
                  kilka gałązek świeżego rozmarynu, gruba sól morska,
                  250 g  sera camembert, 200 g sera gorgonzola, oliwa

Przygotowanie
Z pokruszonych drożdży, 50 ml wody, cukru i łyżki mąki zrób zaczyn. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Nagrzej piekarnik do 200-210 °C.
Ser camembert pokrój w cienkie plastry, gorgonzolę pokrusz.
Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj pół łyżeczki soli i połowę posiekanego rozmarynu. Zrób wgłębienie, dodaj rozczyn drożdży i 2-3 łyżki oliwy. Zagnieć ciasto, uformuj kulę i wyrabiaj przynajmniej 5-10 minut.
gotowe, elastyczne ciasto podziel na 2 części, podsyp mąką i rozwałkuj oba kawałki na bardzo cienkie placki. Blachę wysmaruj oliwą i ułóż na niej jeden placek. Połóż plastry sera camembert i pokruszoną gorgonzolę. Przykryj wszystko drugim plackiem. przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
Przed włożeniem do piekarnika focaccia oprósz obficie solą morską i posiekanym rozmarynem.
Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, na złoty kolor.
Focaccia można jeść na ciepło z dodatkiem oliwy lub lekkiej sałaty. Można też zjeść jako przekąskę na zimno.


Smacznego !
Maja