Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 29 kwietnia 2014

Bezglutenowe ciastka z ''krówką'' z aromatem pomarańczy i cynamonu...

Szukałam sposobu na bezglutenowe ciastka i zyskałam przecudowny, ulubiony przepis dla całej rodziny. Modyfikujemy ten przepis już na tyle już sposobów...
Czasem nie dodajemy proszku do pieczenia, zamieniamy masło na olej kokosowy, część kleiku na popping z amarantusa lub mielone migdały czy orzechy.
A tu z krówkami...






Przepis na ok. 20 ciastek

Składniki:   200 g masła, 160 g kleiku ryżowego (paczka), 3 jajka
                  1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego, 3/4 szklanki miałkiego cukru trzcinowego
                  1/2 szklanki poppingu z amarantusa, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1/4 łyżeczki cynamonu, 
                  ''krówki'' (ok.10-12 szt.)
                 
Przygotowanie:
Miękkie masło utrzyj z cukrem. Dodaj jajka i wymieszaj. Do masy dodaj kleik kukurydziany,popping
i  proszek do pieczenia. Umyj pomarańcze i zetrzyj z niej skórkę, razem z cynamonem dodaj do pozostałych składników.
Połącz składniki, tworząc jednolitą masę. Nagrzej piekarnik do 180 C. Na blasze połóż pergamin do pieczenia. Z ciasta uformuj równe kulki, ok. 20 szt. W każdą kulkę wciśnij pół krówki.
Ciastka piecz 15-20 minut na złoty kolor. Pozostaw do wystudzenia na blasze.


Smacznego !
Maja




Ciasteczka bezglutenowe z daktylami i konfiturą różaną...

Ciasteczka bezglutenowe, kukurydziane i przepyszne. Więcej opisu nie trzeba. Może jeszcze taki: znikają szybciej niż kruche.
Jaki dżem byście dodali? Mój różany wydawał mi się najbardziej godny tych smakołyków. W zeszłym roku zrobiłam tylko dwa słoiki różanego dżemu, głównie do pączków... , ale pączków było tylko te ciastka i tort różany, na który może kiedyś podam przepis...
Inną wersję tego przepisu znajdziecie TUTAJ

Konfitura różana TUTAJ








Składniki:   200 g masła, 160 g kleiku kukurydzianego (paczka), 3 jajka
                  1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego, 1/2 szklanki miałkiego cukru trzcinowego
                  24 szt dużych suszonych daktyli,
                  1 laska wanilii, konfitura różana

Przygotowanie:
Daktyle zmiksuj na miazgę w blenderze. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Dodaj jajka i wymieszaj. Do masy dodaj kleik kukurydziany, proszek do pieczenia. Przekrój wzdłuż laskę wanilii i wydłub z niej wszystkie ziarenka, dodaj do pozostałych składników. Połącz składniki, tworząc jednolitą masę. Na koniec masę wymieszaj z daktylową miazgą. Nagrzej piekarnik do 180 C. Na blasze połóż pergamin do pieczenia. Z ciasta uformuj równe kulki, ok. 20 szt. W każdej kulce zrób spore wgłębienie  i napełnij je konfiturą różaną.
Ciastka piecz 15-20 minut na złoty kolor. Pozostaw do wystudzenia na blasze.

Smacznego !
Maja