Łączna liczba wyświetleń

piątek, 18 kwietnia 2014

Biała kiełbasa pieczona z mango i suszoną żurawiną...


Niby nic, ale muszę się z Wami tą pychota podzielić. Miałam nadwyżkę mango i akurat piekłam sobie białą kiełbasę... Ach co za smak.
Zaproponujcie bliskim na wielkanocny stół lub zwykły rodzinny obiad.
Biała kiełbasa pieczona z mango, suszoną żurawiną i sokiem z jabłek.
Tadam...





Składniki:   4 surowe, białe kiełbasy, 1 dojrzałe mango, garść suszonej żurawiny, sok jabłkowy (kilka łyżek),
                  świeża kolendra, rukola do podania, 1 łyżka oleju

Przygotowanie
Kiełbasę ugotuj we wrzącej wodzie, ok. 10 minut. Odsącz z wody.
Nagrzej piekarnik do 180 C. Posiekaj kolendrę, wymieszaj z olejem i natrzyj marynatą kiełbasę. Kiełbasę ułóż w żaroodpornym naczyniu. Mango obierz, wyjmij pestkę, pokrój na plastry lub słupki, obłóż nim kiełbasę. Dorzuć suszona żurawinę, wlej 3 - 5 łyżek soku z jabłek.
Piecz kiełbasę ok. 20-25 minut, będzie gotowa kiedy się mocno zarumieni. Podczas pieczenia możesz kiełbasę co jakiś czas polać wytworzonym sosem.
Kiełbasę pokrój na porcję, podaj razem owocami, kładąc na liściach rukoli.


Smacznego !
Maja