Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 8 kwietnia 2014

Biała kiełbasa z majerankiem i jabłkami podana na chrzanie z awokado...

Uwielbiam pieczoną, białą kiełbasę, ale tylko taką ze sprawdzonego źródła. Od lat kupuję w jednym miejscu.
Mogłabym zrobić ją sama, ale póki co nie skusiłam się.
Zapieczona z jabłkami i dużą ilością majeranku ma naprawdę niesamowity smak.
Podana z moim pomysłem na chrzan z awokado będzie dla niektórych oryginalną potrawą, ja się zakochałam w tym smaku. Propozycja nie tylko na stół wielkanocny.









Składniki:   4 surowe, białe kiełbasy, pęczek świeżego majeranku, 2 jabłka,
                  sos: 4 czubate łyżki chrzanu, 1 awokado, 3-4 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie
Kiełbasę ugotuj we wrzącej wodzie, ok. 10 minut. Wyjmij z wody.
Nagrzej piekarnik do 180 C. Kiełbasę ułóż w żaroodpornym naczyniu. Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki i obłóż nimi kiełbasę. Na wierzch ułóż gałązki świeżego majeranku.
Piecz kiełbasę ok. 20-25 minut, będzie gotowa kiedy się mocno zarumieni.
Awokado obierz, wyjmij pestkę i rozgnieć widelcem lub zmiksuj w blenderze. Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z chrzanem.
Kiełbasę pokrój na porcję, podaj na poduszce z chrzanu, razem z pieczonymi jabłkami.

Smacznego !
Maja
 

Baba Wielkanocna z ajerkoniakiem...

Pyszna baba z ajerkoniakiem. Nie przepadam za takimi ciastami... ale jeśli w skład wchodzi jeden z moich ulubionych trunków, to warto było spróbować. Ten przepis przyjechał do mnie z Niemiec, z zeszytu pewnej starszej Pani, którą opiekuje się moja sąsiadka. Od razu mi się spodobał.
Zapraszam na pyszną Wielkanocną babę z ajerkoniakiem.








Składniki:   1 szklanka ajerkoniaku, 1 szklanka oleju,
                  3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka mąki tortowej,
                  2 łyżki wody różanej, 5 jaj, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
                  200 g cukru trzcinowego, miałkiego, 50 g cukru pudru, 1 laska wanilii, 1 łyżka masła



Przygotuj produkty tak aby wszystkie miały temperaturę pokojową. Z jajek oddziel białka i schowaj do lodówki aby łatwiej ubiła się z nich piana.
Nagrzej piekarnik do 170C.
W jednej misce wymieszaj składniki suche: makę tortową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy.
Do drugiej miski wlej ajerkoniak. Mieszając delikatnie stopniowo dodawaj olej. Kiedy składniki sie połączą, dodawaj po jednym jajku, cały czas mieszając. Dodaj ziarenka z przekrojonej wzdłuż laski wanilii. Cały czas mieszając połączone składniki mokre, dodawaj po jednej łyżce mąki, i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Z białek ubij sztywna, lśniaca pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Pianę wymieszaj z masą.
Formę na babkę wysmaruj masłem i oprósz maka lub kaszą manną.
Wstaw do piekarnika na ok.70 minut.
Po upieczeniu poczekaj aż babka ostygnie. Wyjmij z formy.
Po całkowitym ostudzenu ozdób babkę lukrem lub polewą.


Smacznego !
Maja