Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 4 marca 2014

Śledź z czosnkiem, suszonymi pomidorami i bazylią...




Śledzie z czosnkiem? Tak. Może to dziwne połączenie, ale kto nie jadł niech spróbuje.
Kiedyś z bratem moim kochanym wynaleźliśmy taki przepis na śledzie z majerankiem i czosnkiem. Wszyscy sie zajadali. Były naprawdę pyszne. Nawet dla tych którzy lubią tylko tradycyjne smaki.
Teraz wykorzystałam pomysł i zrobiłam śledzie w oleju z czosnkiem, suszoną bazylią i suszonymi pomidorami.
Wyszły cudownie.
Jak to nazwać? śledź po włosku ?! :)




Składniki:   1/2 kg solonych filetów śledzia, suszone pomidory (w oleju lub suche), 
                  suszona bazylia, pieprz, olej roślinny

Przygotowanie
W zależności od zasolenia śledzi, namocz je w zimnej wodzie na 1-2 godziny. Śledzi czasem nie trzeba  moczyć w ogóle, wszystko zależy od smaku i upodobań.
Pomidory pokrój w kostkę.
W misce układaj odsączone i pokrojone śledzie warstwami, każdą przyprawiając bazylią i pieprzem oraz dodając pomidory i skrapiając olejem.
Tak przygotowane śledzie schowaj do lodówki na kilka godzin.


Smacznego !
Maja 

Śledź w jogurcie z czerwoną cebulą, korniszonem i koperkiem...



Mój mąż uwielbia śledzie w śmietanie lub jogurcie. Ja uwielbiam śledzie od dziecka i jadłam tylko takie jak robili Dziadkowie. Z cebulką i natką pietruszki w oleju i czasem z odrobiną octu. Jeszcze byłam w stanie strawić takie z zalewy octowej. Dopiero po długich namowach małżonka spróbowałam takich ze śmietaną, oczywiście te ze sklepu, gotowe mi nie smakowały. Spróbowałam zrobić w domu. Od teraz jem je już w każdej postaci.
Ten przepis jest bardzo prosty, podobny do tych Skandynawskich sałatek śledziowych.









Składniki:   1/2 kg solonych filetów śledzia, 3-4 ogórki konserwowe,
                  1 czerwona cebula, pieprz, świeży koperek
                  jogurt naturalny

Przygotowanie
W zależności od zasolenia śledzi, namocz je w zimnej wodzie na 1-2 godziny. Śledzi czasem nie trzeba  moczyć w ogóle, wszystko zależy od smaku i upodobań.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Korniszony również pokrój w kostkę. Koperek posiekaj.
W misce układaj odsączone, pokrojone śledzie. Przypraw pieprzem. Dodaj cebulę i ogórki. Zalej jogurtem i wymieszaj delikatnie. 
Gotowe śledzie schowaj do lodówki na kilka godzin.


Smacznego !
Maja