Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 11 lutego 2014

Mus z mango z granatem...


Mangomiłość, ten smak nigdy mi się nie znudzi...

Ulubiony sorbet: z mango
Ulubiony koktajl: mango lassi
Ulubiony sernik: z mango
Jeden z naj... owoców : mango
A tak poważniej, smak mango jest niesamowity.

Dodany do sałatki, koktajlu czy innych deserów dominuje smakiem.
Dziś w postaci musu z pyszną, tłustą śmietaną, mimo to jest lekki.
W połączeniem z owocem granatu i szafranem... niesamowita kombinacja smaków.

Wyjątkowa propozycja na  na deser dla dwojga.
Dlaczego?!
Mango, owoc powszechnie uznawany za afrodyzjak, połączyłam z szafranem, który działa pobudzająco i poprawia krążenie krwi oraz owoc granatu, o którym mówi się, że podnosi libido i wzmaga doznania erotyczne.








Składniki:    2 dojrzałe owoce mango,
                   sok z 1/2 limonki,
                  150 ml śmietanki 36%,
                   2 płaskie łyżki żelatyny,
                   2 białka z jajek,
                   2 łyżki trzcinowego cukru pudru,               
                   2 szczypty szafranu,
                   owoc granatu

Przygotowanie
Mango obierz, wykrój pestkę i zmiksuj miąższ, razem z sokiem z połowy limonki.
Śmietankę wlej do garnka, wsyp żelatynę i odstaw na 5 minut.
Z białek i cukru pudru ubij sztywną, lśniąca pianę.
Śmietankę z żelatyną podgrzewaj, dodaj utarty w moździerzu szafran i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Poczekaj aż lekko przestygnie i połącz z musem z mango. Na koniec dodaj pianę z białek, wymieszaj delikatnie i rozlej do naczyń. Udekoruj pestkami granatu i szafranem. Wstaw do lodówki na min. 2-3godziny.

Smacznego !
Maja


Zupa krem z gruszek z szafranem i orzechami nerkowca...


Chodziło za mną chodziło i wychodziło...
Nie jadam zup owocowych... od dziecka i nie wiem czemu. Ja to w ogóle wole wytrawne niż słodkie.
Ale Mój syn lubi owocowe zupy, więc jak mu ostatnio robiłam jego wymarzoną gruszkową pomyślałam, że mogę ją zamienić w zupę dla mnie.
Postanowiłam wyostrzyć aromat za pomocą pora oraz szafranu. Ta zupa będzie również powalać kiedy dodacie sera np. parmezan lub gorgonzola. I nie zapomnijcie o orzechach nerkowca lub przynajmniej pestki słonecznika czy dyni. Poezja...
Zupa krem z gruszek to także propozycja dla wegan.





Składniki:   6 gruszek (u mnie konferencja), 1 biała część pora,
                  orzechy nerkowca, ok. 1 litr wody, olej z pestek winogron, szafran, sól, gałka muszkatołowa
                  * dodatki: tarty parmezan lub pokruszony ser gorgonzola, śmietana do zup 22%

Przygotowanie
Gruszki umyj i obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Por posiekaj w plastry.
W garnku rozgrzej 1-2 łyżki oleju z pestek słonecznika. Wrzuć por i mieszając czekaj aż się zeszkli. Przypraw solą, odrobiną gałki muszkatołowej i utartym w moździerzu szafranem. Dodaj gruszki, wymieszaj dokładnie. Kiedy zrobią się miękkie zalej wszystko wodą i gotuj pod przykryciem 2-3 minuty, aż smaki się połączą. Gotową zupę zdejmij z kuchenki.
Zmiksuj blenderem i rozlej do miseczek, dodając orzechy nerkowca.  Zupę możesz też ozdobić kleksem śmietany 22 % lub dodać na wierzch parmezan lub gorgonzola.


Smacznego ! 
Maja