Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 11 maja 2014

Lekko razowe gofry z marchewką i wanilią...



Tak się dziś lenię, że nie wyciągnę nawet aparatu. Zdjęcie podmienię obiecuję, ale tak się rozsmakowałam w tym maślano-marchewkowym smaku, że muszę natychmiast się podzielić nie czekając na sesję.
Trochę razowe, mocno maślane i marchewkowe z nuta wanilii, chrupiące gofry śniadaniowe.
Na niedzielne śniadanie do łóżka ...




Z przepisu wyjdą 4 gofry

Składniki:  3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki razowej typ 750, 1  marchewka,
                 2 jajka, 2 łyżki drobnego cukru trzcinowego, 50 g masła (1/4 kostki),
                 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia, cukier puder trzcinowy do posypania

Przygotowanie
Masło stop i wystudź.
Nagrzej gofrownicę.
Do miski wsyp obie mąki, proszek do pieczenia, sól i cukier oraz ziarenka z wanilii.
Oddziel białka od żółtek.
Żółtka dodaj do mąki, a białka z odrobina cukru ubij na sztywna pianę.
Do wszystkich składników dodaj masło i wymieszaj ciasto dokładnie, ręcznie, nie mikserem. Wrzuć marchewkę i na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
Ile piec gofry? Wszystko zależy od tego jaką masz gofrownicę. Ja mam taka nowszą i nie najlepszej jakości, teflonową.
Piekę w nagrzanej 1,5 minuty, potem otwieram na kilka sekund, odparowuję podnosząc gofry, przekładam na drugą stronę i piekę znów 1-1,5 minuty. Wtedy są bardziej chrupiące.
Po upieczeniu posyp cukrem pudrem, dodaj ulubiony dżem, owoce lub śmietanę.


Smacznego !
Maja



2 komentarze:

  1. A gdzie się podziała marchewka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, dziękuję za uwagę. Już poprawiłam. Marchewkę dodałam na końcu. Smacznego.

      Usuń