Łączna liczba wyświetleń

środa, 7 maja 2014

Focaccia z rozmarynem i morską solą, nadziewana gorgonzolą i camembertem...

Włoskie smaki zawsze były najbliższe mojemu sercu... oczywiście zaraz za nasza rodzimą kuchnią :)
Kiedyś dzień bez dobrego makaronu czy pizzy był dniem straconym dla mnie.
Chyba byłam trochę uzależniona nawet.
Kiedy robię w domu pizzę to tylko najmłodszy jest mało ucieszony, bo jak to na wyjątkowe dziecko przystało pizzy nie lubi. Całe szczęście, że powoli się do niej przekonuje.
Ale dziś rzecz o focaccia...
Nie lubię grubego ciasta ani w pizzy, ani w focaccia. W ogóle nie przepadam za drożdżowym ciastem, chyba że są to ''pampuchy'' lub bułeczki domowe.
Znów się rozpisuję... Więc poniżej przepis na focaccia z tradycyjnego ciasta z oliwą, rozmarynem, morską solą, przełożona gorgonzola i camembertem.
Palce lizać i już! I ten ser wypływający ze środka...








Składniki:   250 g maki pszennej, 15 g świeżych drożdży, 150 ml ciepłej wody (40°C),
                 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru,
                  kilka gałązek świeżego rozmarynu, gruba sól morska,
                  250 g  sera camembert, 200 g sera gorgonzola, oliwa

Przygotowanie
Z pokruszonych drożdży, 50 ml wody, cukru i łyżki mąki zrób zaczyn. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Nagrzej piekarnik do 200-210 °C.
Ser camembert pokrój w cienkie plastry, gorgonzolę pokrusz.
Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj pół łyżeczki soli i połowę posiekanego rozmarynu. Zrób wgłębienie, dodaj rozczyn drożdży i 2-3 łyżki oliwy. Zagnieć ciasto, uformuj kulę i wyrabiaj przynajmniej 5-10 minut.
gotowe, elastyczne ciasto podziel na 2 części, podsyp mąką i rozwałkuj oba kawałki na bardzo cienkie placki. Blachę wysmaruj oliwą i ułóż na niej jeden placek. Połóż plastry sera camembert i pokruszoną gorgonzolę. Przykryj wszystko drugim plackiem. przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
Przed włożeniem do piekarnika focaccia oprósz obficie solą morską i posiekanym rozmarynem.
Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, na złoty kolor.
Focaccia można jeść na ciepło z dodatkiem oliwy lub lekkiej sałaty. Można też zjeść jako przekąskę na zimno.


Smacznego !
Maja








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz