Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 29 kwietnia 2014

Ciasteczka bezglutenowe z daktylami i konfiturą różaną...

Ciasteczka bezglutenowe, kukurydziane i przepyszne. Więcej opisu nie trzeba. Może jeszcze taki: znikają szybciej niż kruche.
Jaki dżem byście dodali? Mój różany wydawał mi się najbardziej godny tych smakołyków. W zeszłym roku zrobiłam tylko dwa słoiki różanego dżemu, głównie do pączków... , ale pączków było tylko te ciastka i tort różany, na który może kiedyś podam przepis...
Inną wersję tego przepisu znajdziecie TUTAJ

Konfitura różana TUTAJ








Składniki:   200 g masła, 160 g kleiku kukurydzianego (paczka), 3 jajka
                  1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego, 1/2 szklanki miałkiego cukru trzcinowego
                  24 szt dużych suszonych daktyli,
                  1 laska wanilii, konfitura różana

Przygotowanie:
Daktyle zmiksuj na miazgę w blenderze. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Dodaj jajka i wymieszaj. Do masy dodaj kleik kukurydziany, proszek do pieczenia. Przekrój wzdłuż laskę wanilii i wydłub z niej wszystkie ziarenka, dodaj do pozostałych składników. Połącz składniki, tworząc jednolitą masę. Na koniec masę wymieszaj z daktylową miazgą. Nagrzej piekarnik do 180 C. Na blasze połóż pergamin do pieczenia. Z ciasta uformuj równe kulki, ok. 20 szt. W każdej kulce zrób spore wgłębienie  i napełnij je konfiturą różaną.
Ciastka piecz 15-20 minut na złoty kolor. Pozostaw do wystudzenia na blasze.

Smacznego !
Maja


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz