Łączna liczba wyświetleń

piątek, 28 marca 2014

Zielone tagliatelle z dynią, bakłażanem, marchewką i szałwią...

Kolorowe dania, pełne warzyw zawsze poprawiają mi humor. Uwierzcie, że bardziej niż jakieś tam słodkości, których oczywiście sobie nie odmawiam.
Zielony makaron, dynia, bakłażan... musiały skomponować pyszne danie. Do tego świeża marchewka, pestki słonecznika i dobrej jakości oliwa. Wszystko doprawione czosnkiem, szałwią i świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron z warzywami to zawsze dobry pomysł!






Składniki:   250 g zielonego makaronu tagliatelle, 200 g dyni, 1 niewielki bakłażan, 1 marchew,
                  1 czerwona cebula, 2 ząbki czosnku, garść pestek słonecznika,
                  pęczek świeżej szałwii, natka, pieprz, sól, oliwa EV

Przygotowanie
Umyty i osuszony bakłażan pokrój w kostkę, oprósz solą i odstaw na 15 minut. Puści sok i pozbędzie się goryczki.
Wstaw wodę na makaron. Dynię pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj, a czosnek pokrój na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę i czosnek. Dodaj odsączony bakłażan.
Do wrzącej, osolonej wody wrzuć makaron.
Kiedy bakłażan będzie już podduszony dodaj dynię, dużą ilość posiekanej, świeżej szałwii.
Przypraw warzywa solą i świeżo mielonym pieprzem.
Marchewkę umyj, obierz i za pomocą obieraczki do warzyw zeskrob wzdłuż cienkie plasterki.
Gotowy makaron odcedź, rozłóż na talerze. Na wierzch dodaj duszone warzywa,
plasterki marchewki i pestki słonecznika. Wierzch posyp świeżą szałwią i natką.


Smacznego ! 
Maja




2 komentarze: