Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 4 marca 2014

Śledź z czosnkiem, suszonymi pomidorami i bazylią...




Śledzie z czosnkiem? Tak. Może to dziwne połączenie, ale kto nie jadł niech spróbuje.
Kiedyś z bratem moim kochanym wynaleźliśmy taki przepis na śledzie z majerankiem i czosnkiem. Wszyscy sie zajadali. Były naprawdę pyszne. Nawet dla tych którzy lubią tylko tradycyjne smaki.
Teraz wykorzystałam pomysł i zrobiłam śledzie w oleju z czosnkiem, suszoną bazylią i suszonymi pomidorami.
Wyszły cudownie.
Jak to nazwać? śledź po włosku ?! :)




Składniki:   1/2 kg solonych filetów śledzia, suszone pomidory (w oleju lub suche), 
                  suszona bazylia, pieprz, olej roślinny

Przygotowanie
W zależności od zasolenia śledzi, namocz je w zimnej wodzie na 1-2 godziny. Śledzi czasem nie trzeba  moczyć w ogóle, wszystko zależy od smaku i upodobań.
Pomidory pokrój w kostkę.
W misce układaj odsączone i pokrojone śledzie warstwami, każdą przyprawiając bazylią i pieprzem oraz dodając pomidory i skrapiając olejem.
Tak przygotowane śledzie schowaj do lodówki na kilka godzin.


Smacznego !
Maja 

2 komentarze:

  1. Ciekawe nowe jak dla mnie wydanie śledzi, z chęcią bym spróbowałam bo suszone pomidory ubóstwiam :D

    OdpowiedzUsuń