Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 4 marca 2014

Śledź w jogurcie z czerwoną cebulą, korniszonem i koperkiem...



Mój mąż uwielbia śledzie w śmietanie lub jogurcie. Ja uwielbiam śledzie od dziecka i jadłam tylko takie jak robili Dziadkowie. Z cebulką i natką pietruszki w oleju i czasem z odrobiną octu. Jeszcze byłam w stanie strawić takie z zalewy octowej. Dopiero po długich namowach małżonka spróbowałam takich ze śmietaną, oczywiście te ze sklepu, gotowe mi nie smakowały. Spróbowałam zrobić w domu. Od teraz jem je już w każdej postaci.
Ten przepis jest bardzo prosty, podobny do tych Skandynawskich sałatek śledziowych.









Składniki:   1/2 kg solonych filetów śledzia, 3-4 ogórki konserwowe,
                  1 czerwona cebula, pieprz, świeży koperek
                  jogurt naturalny

Przygotowanie
W zależności od zasolenia śledzi, namocz je w zimnej wodzie na 1-2 godziny. Śledzi czasem nie trzeba  moczyć w ogóle, wszystko zależy od smaku i upodobań.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Korniszony również pokrój w kostkę. Koperek posiekaj.
W misce układaj odsączone, pokrojone śledzie. Przypraw pieprzem. Dodaj cebulę i ogórki. Zalej jogurtem i wymieszaj delikatnie. 
Gotowe śledzie schowaj do lodówki na kilka godzin.


Smacznego !
Maja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz