Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 20 lutego 2014

Marcepanowe ciastka z czekoladą i nutą pomarańczy...




Czy każda okazja wymaga ciastek?
Pewnie nie dla wszystkich. Dla mojego 6 letniego syna tak.
W pierwszym roku w przedszkolu się zaczęło i trwa... już 4 lata.
Mikołajki, Wigilia, Wielkanoc, Walentynki, Dzień Chłopaka, Dzień Kobiet, Dzień Dziecka, pierwszy dzień zimy, wiosny czy lata i co tam jeszcze się w szkołach obchodzi... Każde święto musi być podkreślone łakociami. Oczywiste jest, że najlepiej jak sami je przygotujemy, bo wtedy duma synka rozpiera.
Po za tym wspólne robienie czegoś tak zbliża nas do siebie.

Te ciacha poniżej piekliśmy na Walentynki w zerówce.
Marcepanowe, z dodatkiem czekolady i w czekoladzie skąpane. Dzieci mówią, że posypka najsmaczniejsza bo najsłodsza. No cóż, mi smakują same ciastka.


- "Mamo, tylko zostaw kilka na bloga"
- "Zdjęcia już zrobiłam synku, możesz zabrać wszystkie"





Składniki:   120 g masy marcepanowej, 80 g czekolady 70%,
                  180 g masła, 
                  3 jajka, 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki trzcinowego cukru pudru,
                  skórka otarta z 1 pomarańczy, szczypta soli
                 
                  Polewa: 200 g czekolady do deserów 50-70 %,
                               50 g masła,
                               kolorowe posypki lub inne dekoracje



Przygotowanie
Masło utrzyj z marcepanem i cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodaj jajka, mąkę, sól i skórkę z pomarańczy. Wymieszaj składniki krótko zagniatając ciasto. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w garnku z podwójnym dnem. Kiedy ostygnie dodaj do ciasta ponownie zagniatając. Ciasto rozwałkuj, wytnij foremką wybrane kształty i kładź na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Ciastka powinny przez 30 minut chłodzić się w lodówce.
Nagrzej piekarnik do 180°C i piecz ciastka 10-15 minut, czas zależny od grubości ciastek.
Upieczone i wystudzone słodkości udekoruj czekoladą oraz posypką.

Polewa: czekoladę i masło włóż do garnka o grubym, podwójnym dnie i podgrzewaj mieszając, aż do rozpuszczenia się w całości. Zdejmij z ognia. Możesz to zrobić również w kąpieli wodnej.
Ciastka polej czekoladową polewą. W razie potrzeby, możesz polewę ponownie podgrzać jeśli zastygnie w trakcie dekorowania. Na koniec udekoruj wybraną posypką lub płatkami migdałów.

Smacznego ! 
Maja





3 komentarze:

  1. Dziękuję! Słabo mi idzie z ozdabianiem słodkości więc z tych ciastek jestem dumna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne są! Dekoracja zachwyca :)

    OdpowiedzUsuń