Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 11 lutego 2014

Zupa krem z gruszek z szafranem i orzechami nerkowca...


Chodziło za mną chodziło i wychodziło...
Nie jadam zup owocowych... od dziecka i nie wiem czemu. Ja to w ogóle wole wytrawne niż słodkie.
Ale Mój syn lubi owocowe zupy, więc jak mu ostatnio robiłam jego wymarzoną gruszkową pomyślałam, że mogę ją zamienić w zupę dla mnie.
Postanowiłam wyostrzyć aromat za pomocą pora oraz szafranu. Ta zupa będzie również powalać kiedy dodacie sera np. parmezan lub gorgonzola. I nie zapomnijcie o orzechach nerkowca lub przynajmniej pestki słonecznika czy dyni. Poezja...
Zupa krem z gruszek to także propozycja dla wegan.





Składniki:   6 gruszek (u mnie konferencja), 1 biała część pora,
                  orzechy nerkowca, ok. 1 litr wody, olej z pestek winogron, szafran, sól, gałka muszkatołowa
                  * dodatki: tarty parmezan lub pokruszony ser gorgonzola, śmietana do zup 22%

Przygotowanie
Gruszki umyj i obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Por posiekaj w plastry.
W garnku rozgrzej 1-2 łyżki oleju z pestek słonecznika. Wrzuć por i mieszając czekaj aż się zeszkli. Przypraw solą, odrobiną gałki muszkatołowej i utartym w moździerzu szafranem. Dodaj gruszki, wymieszaj dokładnie. Kiedy zrobią się miękkie zalej wszystko wodą i gotuj pod przykryciem 2-3 minuty, aż smaki się połączą. Gotową zupę zdejmij z kuchenki.
Zmiksuj blenderem i rozlej do miseczek, dodając orzechy nerkowca.  Zupę możesz też ozdobić kleksem śmietany 22 % lub dodać na wierzch parmezan lub gorgonzola.


Smacznego ! 
Maja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz