Łączna liczba wyświetleń

sobota, 4 stycznia 2014

Placki twarogowe z karmelizowanymi owocami...

Długi, styczniowy weekend, leniwa sobota... Chłopaki jeszcze w łóżkach, a ja w kuchni robię śniadanie.
W domu unosi się aromat wanilii i karmelizowanych owoców. Nawet słońce dla mnie zza chmur wyjrzało.
Najmłodszy uwielbia słodkie śniadania, starszy nie bardzo, ale tym razem był zachwycony tak bardzo, że  przez kolejne 3 dni jedliśmy te placki z bananami, gruszkami i jabłkami, o różnych porach dnia.
Zapraszam na pyszne serowe placki!










Składniki:    40 dag twarogu półtłustego,
                  3/4 szklanki mąki pszennej,
                  2 łyżki cukru pudru trzcinowego,
                  2 jajka,
                  ziarenka z 1/2 laski wanilii,
                  olej do smażenia (u mnie z pestek winogron)
                  Owoce karmelizowane: plastry ananasa, pomarańczy, jabłek, gruszek, lub bananów,
                  masło, cukier (biały lub trzcinowy drobny)

Przygotowanie
Twaróg zmiksuj na gładką masę w misce. Dodaj żółtka, białka odłóż. Utrzyj twaróg z żółtkami, dodaj cukier, ziarenka wanilii i mąkę. Dokładnie wymieszaj. Z białek ubij sztywną pianę. Połącz z ciastem.
Na patelni rozgrzej olej, nakładaj ciasto łyżką i smaż złociste placki z obu stron.

Karmelizowane owoce możesz zrobić na dwa sposoby:

1. 1 łyżkę masła stop na małym ogniu na patelni lub w rondelku, dodaj 2-3 łyżki cukru, mieszaj do
    uzyskania  jednolitej masy karmelowej i smaż z obu stron 1-2 minuty w zależności od miękkości i
    grubości owocowego plastra
2. 1-2 łyżki masła rozgrzej na patelni lub w rondlu, plastry owoców obtocz w cukrze obustronnie i smaż na
    maśle, aż pokryją się karmelem.



Smacznego !
Maja ♥

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz