Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 13 stycznia 2014

Czerwona soczewica z dynią i suszonymi pomidorami...


Mój aparat gubi się przy takich żółtych i czerwonych barwach, ale mam nadzieje, że mimo wszystko zdjęcia zachęcą Was do wypróbowania tego dania.
Ostatnia dynia, zniesiona z chłodnego strychu duszona z czosnkiem i cebulą w towarzystwie czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów.
My uwielbiamy to danie z pieczonymi ziemniakami...
Soczewicę jemy ostatnio częściej niż ryż czy kaszę. Z czerwonej możecie naprawdę szybko przygotować danie, ponieważ gotuje się bardzo krótko. Nadaje się w sytuacjach kiedy przyjdą niespodziewani goście. Wystarczą warzywa, przyprawy i szybkie danie zrobione.

Może być w wersji delikatnej lub na ostro, wystarczy dodać chili. Ja gotuję zawsze wersję delikatną bo z synem nie przepadamy za ostrymi potrawami. Wyjątkowy aromat i samo zdrowie na talerzu.










Składniki:    2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni, 1 czerwona cebula,
                  2-3 ząbki czosnku, kilka suszonych pomidorów,
                  3/4 szklanki czerwonej soczewicy
                  oliwa, sól, curry w proszku lub w paście, słodka papryka w proszku,
                  w wersji na ostro: chili świeże lub w proszku lub inne ostre papryki

Soczewicę opłucz na sitku. Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę, zeszklij na rozgrzanej oliwie w dużym garnku. Teraz dodaj posiekane suszone pomidory, jeśli robisz wersję na ostro możesz teraz wrzucić posiekaną ostrą papryczkę.
Następnie wrzuć dynię i duś aż zmięknie. Przypraw solą, papryką w proszku i curry do smaku.
Wsyp soczewicę, wymieszaj i zalej wszystko wodą lub bulionem centymetr powyżej poziomu soczewicy i warzyw.
Duś ok. 5-10 minut, mieszając, do czasu aż soczewica zmięknie, ale nie rozgotuje się.
W razie potrzeby dolej wody do potrawy.
Polecam to danie jako samodzielne lub z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem czy innymi ziołami.



Smacznego !
Maja ♥


                  
                 

3 komentarze:

  1. A tą soczewice, to taką z puszki. Czy po prostu sypka. W sumie gdzieś na targu widziałem taką z worka jak groch. Chodzi mi o ten i poprzedni przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chodzi oczywiście o sypką. Czerwona, zielona, a nawet czarna soczewica jest w każdym sklepie ze zdrową żywnością, albo w marketach na półce ze zdrową żywnością i na rynku pewnie też. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie zapowiada się przepysznie, a ja uwielbiam czerwoną soczewicę! Ostatnio jest jej coraz więcej w sklepach.

    OdpowiedzUsuń