Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 30 grudnia 2013

Piernikowa wątróbka: z pomarańczą, suszonymi śliwkami i cynamonem...


Skoro Święta to główny temat grudniowych wpisów na wszystkich blogach, a jeść coś trzeba oprócz ciasteczek, zrobiłam dla Was ( i dla siebie) piernikową wątróbkę.
Wątróbka pieczona w towarzystwie suszonych śliwek, pomarańczy i cynamonu. Podlewana sokiem z pomarańczy, zyskała tak niesamowity aromat, że samą mnie zaskoczył.
Jak coś wymyślam nowego w kuchni to zawsze się boje, że przekombinuję. Jednak znów mi się udało. Oczywiście nie każdemu przypadnie do gustu, bo nie ma to jak tradycyjna wątróbka z cebulką, ale dla poszukiwaczy smaku na pewno będzie to ciekawe doznanie.







Składniki:   60 dag indyczej wątróbki , 1 umyta i sparzona pomarańcza,
                 25 dag wędzonych lub suszonych śliwek, 10 dag rodzynek,
                 cynamon, sok z 1 pomarańczy, mąka kukurydziana, oliwa, sól

Przygotowanie
Wątróbkę oczyść, umyj i osusz. Na patelni rozgrzej oliwę. Wątróbkę obtocz z obu stron w mące kukurydzianej i smaż chwilę po obu stronach.
W naczyniu żaroodpornym ułóż plastry umytej i sparzonej pomarańczy, na nich ułóż wątróbkę i dodaj rodzynki oraz suszone śliwki.
Wszystko oprósz cynamonem. Na dno wlej odrobinę soku z pomarańczy.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz 20 minut pod przykryciem. Potem ok. 15 min. odkrytą. W razie potrzeby podlewaj sokiem lub wytworzonym sosem, tak aby wątróbka nie wyschła.
Możesz do dania dodać również miodu.
Wątróbkę posól tuż po upieczeniu.


Smacznego !
Maja

Żeberka z owocami: winogrona, wędzone śliwki i szara reneta...


Żeberka wieprzowe często się nie pojawiają u nas na stole, są dla mnie trochę za tłuste..., ale jak mnie czasem najdzie to pochłaniamy naprawdę dużą porcję. Tym  razem wykorzystałam do nich aromatyczny rozmaryn, który zmiękczyłam słodkimi owocami i miodem. Szara reneta, zielone winogrona i wędzona śliwka, składniki wyjątkowe do mięsa, które dzięki nim zyskało ciekawą słodycz.
Dla tych, którym tradycyjne żeberka się przejadły i chcą spróbować czegoś nowego... ♥

Zdjęcia moje słabe, ale sprzętu odpowiedniego nadal brak :)








Składniki:   1 kg żeberek wieprzowych, 1 łyżeczka musztardy Dijon,
                 1 łyżka miodu, 2 łyżki oliwy, kilka gałązek świeżego rozmarynu lub rozmaryn suszony,
                 kilka wędzonych śliwek, 1-2 szare renety, kiść zielonych winogron,

Przygotowanie
Żeberka umyj, osusz. Potnij na mniejsze kawałki, np. co 2 kostki. Przygotuj marynatę: mód wymieszaj z musztardą i na koniec dodaj oliwę oraz świeży rozmaryn (listki lub całe gałązki). Gotową marynata natrzyj mięso i odstaw na co najmniej 30 minut.
Nagrzej piekarnik do 170°C.
Umyj jabłka i winogrona. Jabłka pokrój w cząstki.
W naczyniu żaroodpornym ułóż żeberka, przekładając je na przemian owocami. Na wierzch możesz położyć jeszcze kilka gałązek rozmarynu.
Mięso piecz ok. 60 minut. Ja piekę 30-40 min. przykryte folią, a potem na 20 minut odkrywam żeby się ładnie przypiekły.
Żeberka najlepiej będą smakowały z lekką, zieloną sałatką lub surówką z buraczków.



Smacznego !
Maja ♥