Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Tartaletki z tuńczykiem i suszonymi pomidorami...

Proste w wykonaniu, z wyglądu eleganckie w sam raz na stół Wigilijny lub każdą inną uroczystość czy domowe przyjęcie. Tartaletki z tuńczykiem.

U mnie co roku na stole Wigilijnym lub Wielkanocnym.







Składniki:   ciasto: 250 g mąki pszennej, 150 g masła, 1 jajko, 1/2 łyżeczki soli,
                  słodka lub ostra papryka w proszku,
                  farsz1 puszka dobrego tuńczyka w zalewie własnej, czarne oliwki,
                  kilka suszonych pomidorów w oliwie, oliwa z tychże pomidorów lub oliwa,
                  1 ząbek czosnku, suszone oregano, sól, pieprz biały,
                  koperek do przystrojenia

Przygotowanie
Przesiej mąkę na stolnicę dodaj sól, paprykę w proszku i posiekaj z zimnym masłem. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. W razie potrzeby ciasto podsyp mąką. Gotowe ciasto zawiń w folię i schowaj do lodówki na 30 minut.
Przygotuj farsz: oliwki posiekaj w drobną kostkę, pomidory suszone w mniejsze kawałki. Do miski wyłóż osączonego tuńczyka, przypraw solą, oregano, startym czosnkiem, oliwą z pomidorów (ok. 2 łyżki)
i pieprzem. Wymieszaj z oliwkami i suszonymi pomidorami. Wstaw do lodówki na czas pieczenia tartaletek.
Nagrzej piekarnik do 180 C. Ciasto rozwałkuj, podsypując mąką na grubość ok.3-4 mm.Wytnij z ciasta kółka i wyklej nimi foremki, wcześniej wysmarowane masłem i oprószone mąką. Obciąż ciasto grochem lub fasolą, żeby się nie podniosło podczas pieczenia. Piecz ok.10-15 minut do zarumienienia.
Wyjmij tartaletki i poczekaj aż ostygną.
Kiedy będą już zimne napełnij farszem z tuńczyka i przystrój koperkiem i suszonymi pomidorami lub oliwkami.


Smacznego 
Maja