Łączna liczba wyświetleń

środa, 18 grudnia 2013

Wege bigos z cynamonem i jabłkami...



Taki tam sobie przepis na bigos bez mięsa. Prosty, aromatyczny, pachnący śliwką i miodem... z dodatkiem kwaśnych lub słodkich jabłek, jak wolicie.
Właściwie tradycyjny, z wyłączeniem mięsa i grzybów.
Nie tylko na Święta.
Cudownie smakuje z kaszą pęczak lub gryczaną niepaloną. Naprawdę musicie spróbować!





Składniki:    1 kg kiszonej kapusty,
                   1 czerwona cebula,
                   po garści: suszonych moreli, wędzonych śliwek, rodzynek, suszonych jabłek, gruszek,
                   1-2 jabłka (u mnie szara reneta),
                   100 ml soku z jabłek lub czerwonego, wytrawnego wina,
                   2 łyżki oliwy, 1-2 łyżki miodu,
                   sól, kilka ziaren pieprzu czarnego, cynamon

Przygotowanie
Kapustę osącz i pokrój. Obraną cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na oliwie w dużym rondlu.
Dodaj kapustę i dolej odrobinę soku z jabłek. Morele i śliwki pokrój w dużą kostkę. Dodaj do kapusty razem z rodzynkami, miodem, szczyptą soli, pieprzem i 1/2-1 łyżeczką cynamonu.
Gotuj pod przykryciem 40 min., mieszając od czasu do czasu, w razie potrzeby podlewaj kapustę sokiem z jabłek (ew. czerwonym winem).
Umyte jabłka obierz ze skórki, pokrój na cząstki usuwając gniazda nasienne i dodaj do kapusty 10 minut przed końcem gotowania. Bigos podawaj na ciepło.


Smacznego !
Maja



                 






Domowe cukierki waniliowe...

Najprostsze, przesłodkie, waniliowe... cukierki ze śmietanki i cukru. Przepis z ''Kuchni Domowej'' z 1917r.
Prostota, która sprawia wiele radości i pomaga w chwilach dużego zapotrzebowania na coś małego i bardzo słodkiego.
Niech was nie zniechęci czas gotowania.
Przyznam też, że idealne wyszły mi dopiero za 3 razem, ale musicie koniecznie spróbować










Składniki:   400 g drobnego cukru,
                  2 szklanki (500ml) śmietanki 36%,
                  1 laska wanilii

Przygotowanie
Do małego garnka z grubym dnem wlej śmietankę i wsyp cukier. Przekrój wzdłuż laskę wanilii, wydłub z niej ziarenka i dodaj do śmietanki. Laskę wanilii również włóż do garnka. Śmietankę podgrzewaj na małym ogniu, mieszając co chwilę. Gotuj około 45 minut mieszając. Co jakiś czas sprawdź na talerzyku poziom tężenia masy. Uważaj żeby masa się nie przegotowała za mocno.
Gotową masę możesz wlać do małych foremek lub do pojemnika. Po ostygnięciu masę możesz pokroić na małe cukierki i zawinąć w papierki lub folię.


Smacznego ! 
Maja