Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 1 grudnia 2013

Pizza bez ciasta z bakłażana...



Pyszna bezglutenowa pizza. Rolę ciasta pełnią plastry bakłażana...!
Miałam zrobić swoje popisowe roladki z bakłażana, cukinii i mozzarelli, ale ile można je jeść. Kiedy kroiłam bakłażana w plastry pomyślałam o tym żeby nadziać je czymś innym..., ale po co zawijać w roladki.
Jakie cudowne potrafią być te najprostsze pomysły...
Powstała więc pizza bez ciasta, pełna warzyw i cudownych aromatów ziół...










Składniki:    bakłażan 1-2 szt., 25 dag pomidorków koktajlowych, 20 dag mozzarelli,
                  kilka suszonych pomidorów, 1 cebula, 1 ząbek czosnku,
                  świeża bazylia i szałwia, sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie
Bakłażana pokrój wzdłuż na grube plastry, oprósz solą i odłóż na 30 minut. Pozbędzie się goryczki i zmiękną. Ze skrajnych plastrów bakłażana zrób farsz. Pokrój je w kostkę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij na oliwie. Dodaj połowę świeżych, posiekanych ziół. Przypraw solą i pieprzem. 
Bakłażany opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. 
Nagrzej piekarnik do 180 C. 
Przeciśnij czosnek i utrzyj z odrobiną soli, oliwą i resztą ziół. Natrzyj pastą z obu stron plastry bakłażana i połóż na wyłożonej pergaminem blasze. 
Na wierzch wyłóż farsz, posiekane suszone pomidory, pokrojone pomidorki koktajlowe i plastry sera mozzarella.
Oprósz czarnym pieprzem.
Piecz ok 20-25 minut.



Smacznego !
Maja








Zupa krem z kiszonych ogórków...



Dziś ogórkowa i moja wariacja na jej temat ... Jedna z moich ulubionych zup, zaraz po rosole i pomidorowej.
W innej postaci niż zawsze... prosta, szybka i zdrowa!
Bez tarcia ogórków, zbędnej pracy.
Z marchewką, dużą ilością pora i gałką muszkatołową.
W sam raz na chłodne dni...







Składniki:   2 pory, 2 marchewki, 5 dużych kiszonych ogórków, 1 ziemniak
                  gałka muszkatołowa, świeży koperek, kilka ziaren pieprzu, oliwa,
                  1,5 litra domowego bulionu warzywnego lub wody

Przygotowanie
Do zupy wykorzystaj białe części pora. Umyte, przekrój wzdłuż i pokrój w półksiężyce.
Marchew i ziemniaka umyj, obierz i pokrój w kostkę. W kostkę pokrój również ogórki.
W garnku na 2 łyżkach oliwy zeszklij por. Dodaj marchewkę i ziemniaka, zalej bulionem lub wodą i gotuj pod przykryciem ok. 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Dodaj ogórki, koperek i pieprz, gotuj 10 minut pod przykryciem. Ugotowaną zupę odstaw na 5 minut, zmiksuj blenderem i przypraw gałką muszkatołową.
Zupę możesz podać z kleksem śmietany lub tłustego jogurtu, posypaną posiekanym koperkiem.

Do tej zupy nie dodaje soli, ponieważ dla mnie jest zbędna ze względu na słoność kiszonych ogórków.



Smacznego !
Maja