Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 1 grudnia 2013

Zupa krem z kiszonych ogórków...



Dziś ogórkowa i moja wariacja na jej temat ... Jedna z moich ulubionych zup, zaraz po rosole i pomidorowej.
W innej postaci niż zawsze... prosta, szybka i zdrowa!
Bez tarcia ogórków, zbędnej pracy.
Z marchewką, dużą ilością pora i gałką muszkatołową.
W sam raz na chłodne dni...







Składniki:   2 pory, 2 marchewki, 5 dużych kiszonych ogórków, 1 ziemniak
                  gałka muszkatołowa, świeży koperek, kilka ziaren pieprzu, oliwa,
                  1,5 litra domowego bulionu warzywnego lub wody

Przygotowanie
Do zupy wykorzystaj białe części pora. Umyte, przekrój wzdłuż i pokrój w półksiężyce.
Marchew i ziemniaka umyj, obierz i pokrój w kostkę. W kostkę pokrój również ogórki.
W garnku na 2 łyżkach oliwy zeszklij por. Dodaj marchewkę i ziemniaka, zalej bulionem lub wodą i gotuj pod przykryciem ok. 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Dodaj ogórki, koperek i pieprz, gotuj 10 minut pod przykryciem. Ugotowaną zupę odstaw na 5 minut, zmiksuj blenderem i przypraw gałką muszkatołową.
Zupę możesz podać z kleksem śmietany lub tłustego jogurtu, posypaną posiekanym koperkiem.

Do tej zupy nie dodaje soli, ponieważ dla mnie jest zbędna ze względu na słoność kiszonych ogórków.



Smacznego !
Maja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz