Łączna liczba wyświetleń

środa, 18 grudnia 2013

Wege bigos z cynamonem i jabłkami...



Taki tam sobie przepis na bigos bez mięsa. Prosty, aromatyczny, pachnący śliwką i miodem... z dodatkiem kwaśnych lub słodkich jabłek, jak wolicie.
Właściwie tradycyjny, z wyłączeniem mięsa i grzybów.
Nie tylko na Święta.
Cudownie smakuje z kaszą pęczak lub gryczaną niepaloną. Naprawdę musicie spróbować!





Składniki:    1 kg kiszonej kapusty,
                   1 czerwona cebula,
                   po garści: suszonych moreli, wędzonych śliwek, rodzynek, suszonych jabłek, gruszek,
                   1-2 jabłka (u mnie szara reneta),
                   100 ml soku z jabłek lub czerwonego, wytrawnego wina,
                   2 łyżki oliwy, 1-2 łyżki miodu,
                   sól, kilka ziaren pieprzu czarnego, cynamon

Przygotowanie
Kapustę osącz i pokrój. Obraną cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na oliwie w dużym rondlu.
Dodaj kapustę i dolej odrobinę soku z jabłek. Morele i śliwki pokrój w dużą kostkę. Dodaj do kapusty razem z rodzynkami, miodem, szczyptą soli, pieprzem i 1/2-1 łyżeczką cynamonu.
Gotuj pod przykryciem 40 min., mieszając od czasu do czasu, w razie potrzeby podlewaj kapustę sokiem z jabłek (ew. czerwonym winem).
Umyte jabłka obierz ze skórki, pokrój na cząstki usuwając gniazda nasienne i dodaj do kapusty 10 minut przed końcem gotowania. Bigos podawaj na ciepło.


Smacznego !
Maja



                 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz