Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 30 grudnia 2013

Piernikowa wątróbka: z pomarańczą, suszonymi śliwkami i cynamonem...


Skoro Święta to główny temat grudniowych wpisów na wszystkich blogach, a jeść coś trzeba oprócz ciasteczek, zrobiłam dla Was ( i dla siebie) piernikową wątróbkę.
Wątróbka pieczona w towarzystwie suszonych śliwek, pomarańczy i cynamonu. Podlewana sokiem z pomarańczy, zyskała tak niesamowity aromat, że samą mnie zaskoczył.
Jak coś wymyślam nowego w kuchni to zawsze się boje, że przekombinuję. Jednak znów mi się udało. Oczywiście nie każdemu przypadnie do gustu, bo nie ma to jak tradycyjna wątróbka z cebulką, ale dla poszukiwaczy smaku na pewno będzie to ciekawe doznanie.







Składniki:   60 dag indyczej wątróbki , 1 umyta i sparzona pomarańcza,
                 25 dag wędzonych lub suszonych śliwek, 10 dag rodzynek,
                 cynamon, sok z 1 pomarańczy, mąka kukurydziana, oliwa, sól

Przygotowanie
Wątróbkę oczyść, umyj i osusz. Na patelni rozgrzej oliwę. Wątróbkę obtocz z obu stron w mące kukurydzianej i smaż chwilę po obu stronach.
W naczyniu żaroodpornym ułóż plastry umytej i sparzonej pomarańczy, na nich ułóż wątróbkę i dodaj rodzynki oraz suszone śliwki.
Wszystko oprósz cynamonem. Na dno wlej odrobinę soku z pomarańczy.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz 20 minut pod przykryciem. Potem ok. 15 min. odkrytą. W razie potrzeby podlewaj sokiem lub wytworzonym sosem, tak aby wątróbka nie wyschła.
Możesz do dania dodać również miodu.
Wątróbkę posól tuż po upieczeniu.


Smacznego !
Maja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz