Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 22 grudnia 2013

Niby barszcz czyli Zupa z suszonych owoców i pierogi z makowym nadzieniem...



Jako dziecko nie lubiłam barszczu, a uszek z grzybami nie wolno było mi jeść.
Potem jadłam tylko uszka...
Czerwony barszcz polubiłam mając chyba 20 lat... i mogłam zjeść tylko ten który przyrządzał Dziadek ♥
Kiedy obchodziliśmy pierwsze Święta bez Dziadka, pomagałam Babci w ugotowaniu idealnej kopii tamtego smaku. I tak już robię barszcz co roku.
Jednak dziś podam Wam moją przekręcona wersję barszczu, dla tych którzy go nie znoszą.
Zupa z suszonych owoców z uszkami lub pierogami z masą makową, którą przygotowuję do tortu makowego.
Właściwie, to prawie to samo co kompot Wigilijny, tyle że dodaje jeszcze sok wiśniowy dla ładniejszego, buraczkowego koloru.
Co do farszu do pierogów, to ja zawsze odkładam sobie trochę masy, z której robię tort makowy, może to być jakakolwiek masa makowa, którą robicie podczas przygotowań do Świąt.

Ten ''barszcz'' może być alternatywą na Wigilijny stół dla dzieci .
Zaskoczcie Swoich bliskich słodkim przekrętem...







 Składniki zupa:   po 100 g suszonych śliwek, suszonych moreli, suszonych gruszek, suszonych jabłek,
                          po 50 g suszonej żurawiny, rodzynek, łuskanych orzechów włoskich,
                          2 kawałki kory cynamonu, 1 laska wanilii, 2-3 ziarenka kardamonu
                          1 umyta i sparzona pomarańcza, kilka goździków, 2 łyżki miodu,
                          kilka łyżek zagęszczonego soku z wiśni

  
Przygotowanie
Do garnka włóż wszystkie owoce, duże możesz pokroić na mniejsze kawałki. Zalej wodą, ok. 1,5 litra. wrzuć także orzechy. Odstaw na 30 minut.
Po tym czasie zacznij gotować zupę, pod przykryciem. Kiedy zacznie wrzeć, wrzuć korę cynamonu, roztarty w moździerzu kardamon, goździki i rozciętą laskę wanilii. Gotuj 10 minut. Następnie dodaj umytą i sparzoną pomarańczę pokrojoną w plastry. Gotuj kolejne 10 minut. Ugotowaną zupę, jeszcze gorącą wymieszaj z sokiem z wiśni i miodem.


Składniki pierogi:   2 szklanki mąki pszennej do pierogów, typ 550), ok. 1 szklanka ciepłej wody,
                             szczypta soli, 1 łyżka oliwy lub sklarowanego masła
                             farsz: masa makowa pozostała z przygotowania makowca, przepis TUTAJ

Przygotowanie
Na stolnicę przesiej mąkę usypując kopczyk. Przegotowaną, lekko ciepłą wodę dodawaj stopniowo do środka kopczyka, wyrabiając miękkie i elastyczne ciasto. Dodaj sól i oliwę. Ciasto nie powinno się kleić do rąk, jeśli tak będzie podsypuj dodatkową mąką i wyrabiaj do momentu kiedy przestanie.
Gotowe ciasto powinno trochę poleżeć, więc owiń je ściereczką żeby nie wyschło i odłóżcie na kwadrans. Przygotuj farsz.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wykrawaj kółka, na każdym połóż farsz i lep pierogi lub uszka.
Gotuj w osolonym wrzątku, w dużym garnku ok. 3-5 minut od wypłynięcia (w zależności od grubości ciasta).
Gorącą zupę z suszonych owoców podaj razem z pierogami.


Smacznego !
Maja




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz