Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 17 grudnia 2013

Kruche ciasteczka z cynamonem i nutą limonki...


 
Kruche ciasteczka pełne cudownych aromatów. Cynamon i limonka razem łącza się w wyjątkowy  smak i zapach, który kojarzy się ze Świętami. Mąka orkiszowa, cukier trzcinowy dodatkowo ''podkręcają" ich wyjątkowość.
Mistrzem lukrowania ciasteczek nie jestem, ale co do smaku i kruchości możecie mi zaufać
Ciasteczka zazwyczaj piekę dla najmłodszego lub w prezencie dla bliskich, ale te... pochłonęłam sama...








Składniki:   250 g mąki orkiszowej do wypieków,
                  125 g masła,
                  135 g drobnego cukru trzcinowego,
                  1 jajko,
                  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
                  1/2 łyżeczki świeżo startej kory cynamonu,
                  1 łyżeczka startej skórki z limonki,
                  szczypta soli

Przygotowanie
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i skórkę z limonki.
Dodaj masło i posiekaj razem z mąką. Dodaj jajko i wyrób rękoma miękkie ciasto.
Schłodź ciasto w lodówce, ok. 30 minut.
Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkuj na grubość 3 mm i za pomocą foremek wytnij dowolne kształty.
Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i piecz ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.


Smacznego !
Maja 


2 komentarze:

  1. Ciastka właśnie upieczone, wyszły super! :)))
    Dzięki za przepis, bo byłam już zmęczona pierniczkami, a te przepięknie pachną i nie trzeba czekać tygodniami, aż dadzą się ugryźć ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za miłe słowa! Smacznego!

    OdpowiedzUsuń