Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 5 grudnia 2013

Ciasteczka marcepanowe z powidłami ze śliwek i skórką z cytryny...


Marcepan... ta wyjątkowa i uwielbiana masa to nic innego jak połączenie migdałów i cukru...
Używana głównie do robienia pralinek, ozdób na tory, bądź do pokrycia czy przełożenia ciast.
Może być również jednym ze składników kruchych ciasteczek.
Przepis na ciasto podstawowe z marcepanem pochodzi ze starej książki z Wielkiej Brytanii, którą kiedyś przywiózł Tata.
Pomyślałam ze marcepan idealnie skomponuje się z domowymi powidłami piernikowymi i skórką z cytryny.
Moje marcepanowe choinki... wyszły przepyszne!









Przepis na ok. 30 ciasteczek

Składniki:   170 g mąki, 50 g cukru, 60 g masy marcepanowej,
                  90 g masła, 2 żółtka, skórka otarta z cytryny, 2 łyżki powideł piernikowych lub zwykłych
                  szczypta soli, cukier puder do posypania

Przygotowanie
Przesiej mąkę do miski i dodaj sól. W drugim naczyniu utrzyj masło z cukrem na puszysta masę.
Dodaj żółtka, masę marcepanową, powidła i skórkę otartą z cytryny. Do masy dodawaj po łyżce mąki i miksuj.
Kiedy dodasz całą mąkę, skończ miksować i wyrabiaj chwilę ciasto rękami. Ciasto możesz schłodzić w lodówce, ok. 30 minut.
Nagrzej piekarnik do 170C.
Wyłóż blachy pergaminem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką na grubość 4 mm, za pomocą wykrawaczki wytnij kształty i układaj  na blasze. Piecz ok. 10 minut na środkowym poziomie piekarnika. Ciastka powinny się lekko zarumienić.
Po upieczeniu pozostaw ciastka do ostygnięcia na blaszce. Posyp obficie cukrem pudrem.



Smacznego !
Maja







3 komentarze:

  1. Na 100 % pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak one wyglądają smacznie. Yummy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis. Dodaj go do światecznego konkursu i wygraj zapas przypraw na dłuuuugi czas.

    Dodatkowo uzyskasz cenne, kulinarne doświadczenie do swojego portfolio.

    www.nps-mix.pl/konkurs

    Nagrody:

    www.najlepszeprzyprawyswiata.pl

    Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń