Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 4 listopada 2013

Udka kacze z owocami jesieni...


Kaczka... temat, z którym powoi się zapoznaję... Zaczęłam więc od najprostszej potrawy... takiej, którą mogłam zrobić sama bez podpierania się żadnymi przepisami. W domu kaczki nigdy nie jadłam, w ogóle w rodzinie nikt jej nie podawał.
Za to Mąż często jadał w domu rodzinnym i męczył mnie kilkakrotnie o zrobienie, więc będę temat zgłębiała.
Pyszna chrupiąca skórka i delikatne, kruche mięso kaczki nie jest takie proste jak w przypadku kurczaka. Trzeba trochę bardziej się postarać.

Postawiłam na tradycyjny smak kaczki z jabłkami i majerankiem, tak jak jadał Małżonek. Ode mnie wzbogacony aromatem czosnku, żurawiny i słodyczą ciemnych winogron.
Zapraszam na moje pierwsze udka z kaczki.










Przepis na 2 porcje


Składniki:   2 kacze udka, 2 ząbki czosnku, majeranek świeży lub suszony, sól,
                  2 szare lub złote renety, kiść ciemnych (ew. różowych) winogron,
                  garść świeżej żurawiny błotnej, 100-150 ml sok z jabłek
                    
UWAGI:    Jeśli udka kaczki są mrożone, rozmrażaj zostawiając na całą noc w lodówce.
                  Kiedy nie masz dostępu do świeżej żurawiny, możecie dodać domową ze słoika.


Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, wymieszaj z majerankiem i odrobiną soli.
Tak przygotowanymi  przyprawami natrzyj dokładnie udka i pozostaw na ok. 2 godziny. Nagrzej piekarnik do 180 C. W tym czasie umyj owoce, jabłka pokrój w cząstki. Ułóż udka w żaroodpornym naczyniu, na dno wlej ok. 50 ml soku z jabłek i wstaw do piekarnika. Piecz godzinę pod przykryciem, polewając często sosem, który wytworzy się podczas pieczenia. W razie potrzeby dolej soku z jabłek. Po godzinie zdejmij przykrycie, dodaj owoce: żurawinę, winogrona i cząstki jabłek.
Piecz jeszcze 25-35 minut, ponownie polewając co jakiś czas sosem. Kiedy skórka będzie mocno przyrumieniona, sprawdź czy mięso jest miękkie. Jeśli tak, wyjmij potrawę z piekarnika.
Udka podaj z upieczonymi owocami, w towarzystwie kaszy gryczanej lub brązowego ryżu i sałatki z buraków.  
Ja podałam tylko z buraczkami.

Smacznego !
Maja


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz