Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 21 listopada 2013

Muffiny dyniowe z pomarańczowym kremem...


To było moje trzecie podejście do dyniowych muffin ... Oczywiście prostszego deseru nie ma, ale jak się kombinuje za dużo to czasem trzeba coś zepsuć, żeby w końcu triumfować
Próbowałam z dynią surową i czekoladą wyszły, ale jakiś smak dziwny, choć jeszcze wrócę do tego przepisu. Potem były muffiny dyniowo - żurawinowe ze skórką z cytryny, też muszę dopracować. A te poniżej to muffiny z pieczonej dyni z rodzynkami i pomarańczowym kremem
Z efektu jestem baaaardzo zadowolona. Do tego przepisu będę na pewno wracać.










Składniki:   200 g purée z dyni* (ok. 1 szklanka), 150 g drobnego cukru, 2 jajka,
                  ok. 70 g masła (1/3 kostki), 100 ml jogurtu naturalnego, 
                  1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, sól,
                  garść rodzynek, 1 łyżka melasy z chleba świętojańskiego
             
                  Krem125 g śmietanki 36%, 125 g serka mascarpone,
                              2 łyżki cukru pudru, skórka otarta z 1/2 pomarańczy,
                              kandyzowana skórka z zielonej dyni

* purée z dyni: dynię (u mnie hokkaido) pokroiłam w grube plastry i ułożyłam na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170C. Kiedy skórka dyni była miękka, wyjęłam dynię z piekarnika i zmiksowałam na purée. Możecie to zrobić widelcem. Takie purée z dyni przechowuję w słoiku kilka dni w lodówce.

Przygotowanie
Nastaw piekarnik na 170 C.
W pierwszysm naczyniu wymieszaj składniki suche: przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sodę oraz szczyptę soli.
W drugim naczyniu utrzyj masło z cukrem, dodaj jajka i ucieraj na gładką masę. Do masy dodaj puree, jogurt i melasę, wymieszaj. Nie przerywając mieszania dodawaj mąkę. Kiedy połączysz wszystkie składniki, dodaj rodzynki. Ciasto nakładaj do wcześniej przygotowanych foremek do 3/4 wysokości.
Piecz 20-30 minut. Po upieczeniu pozostaw w formie do ostygnięcia.

Krem: mocno schłodzoną śmietanę ubij. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Kiedy śmietana będzie już gotowa, połącz ją z serkiem mascarpone i skórką z pomarańczy, ubijaj ponownie. Schłodź w lodówce przed dekorowaniem babeczek.

Na ostudzone babeczki wyciśnij krem i posyp skórką kandyzowaną z dyni.


Smacznego !
Maja

1 komentarz:

Ilona pisze...

Uwielbiam takie cudeńka :) Yummy.