Łączna liczba wyświetleń

sobota, 23 listopada 2013

Aromatyczne ciasto z owocami i orzechami włoskimi...



Proste, aromatyczne może być w wersji dla osób z nietolerancją glutenu.
Przynajmniej takie spróbowałam robić i wyszło dobre.
Zwykły placek, ale z dodatkiem owoców, orzechów i skórki z pomarańczy zostawia naprawdę cudowne wrażenie na podniebieniu.
Bez proszku do pieczenia, puszyste dzięki ubitym białkom.











Składniki:  2 szklanki mąki pszennej lub z amarantusa -wersja bez glutenu,
                 ( u mnie pół na pół pszenna i z amarantusa)
                 15 dag masła, 4 jajka, 1 szklanka cukru pudru,
                 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy,
                 50 dag śliwek, 2 jabłka, garść łuskanych orzechów włoskich,
                 cynamon

Przygotowanie
Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i wyjmij pestki. Jabłka obierz ze skórki i pokrój na cząstki. Sklaruj masło i ostudź. Oddziel białka od żółtek, dodaj cukier i ubij je na sztywną pianę. Kiedy piana z białek będzie sztywna i lśniąca dodawaj po jednym żółtku i łyżce przesianej mąki nie przerywając ubijania. Kiedy dodasz żółtka, dodawaj stopniowo sklarowane i ostudzone masło, także na przemian z mąką.
Wysmaruj resztką sklarowanego masła formę na ciasto, oprócz mąką i wystukaj jej nadmiar z formy. Wej ciasto, na wierzch ułóż śliwki, rozcięciem do góry oraz jabłka. Posyp obficie posiekanymi orzechami włoskimi, oprósz odrobiną cynamonu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C. Piecz ok. 45 minut.
Upieczone ciasto możesz posypać cukrem pudrem.



Smacznego !
Maja

              


3 komentarze:

  1. Śliwki, orzechy, jabłka i cynamon... Dorzuciłabym tu jeszcze kawałki gruszki i ciasto byłoby wręcz idealne. Dzięki za przepis, zdecydowanie wypróbuję. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. zostało mi 10 min. do końca pieczenia, a ciasta nie widać :( nic nie urosło :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm... to ciasto mocno nie rośnie bo nie ma proszku do pieczenia. Zależy wszystko od wielkości formy. Można oczywiscie dodać łyżeczkę proszku do pieczenia do maki i będzie wyższe.

    OdpowiedzUsuń